xcounter
#

Експерти в США пропонують захищати авіаносці від субмарин Китаю за допомогою "Хорнетів" та F-35

1822
Американці шукають усі можливі способи, аби захистити свої авіаносці
Американці шукають усі можливі способи, аби захистити свої авіаносці

Щоб ефективно захищатись від підводних човнів Китаю, ВМС США потрібно відновити рід палубної протичовної авіації. Американський флот не має спеціалізованих літаків, тому експерти пропонують вішати торпеди під палубні винищувачі, а пошук човнів – покласти на БПЛА

Експерти американської профільної установи U.S. Naval Institute розмірковують наступним чином.

Після завершення "Холодної війни" ВМС США суттєво "просіли" у можливостях захищати свої авіаносні ударні групи від субмарин противника. Наприклад, в 2009 році американський флот списав свої останні палубні протичовнові літаки S-3 Viking виробництва 1970-х років, нових літаків такого типу – поставлено не було.

Читайте також: ВМС США розслідували пожежу на УДК USS Bonhomme Richard: причина в "розгільдяйстві по-російськи"
Протичовновий палубний літак S-3 Viking ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел

У той же час Китай якраз нарощував свій флот ударних субмарин, здатних атакувати американські авіаносці. У 2000-х роках Піднебесна купила шість дизель-електричних човнів проекту 636 російського виробництва, які можуть запускати китайську копію протикорабельної ракети комплексу "Калибр" - YJ-18, що також має дальність до 400 кілометрів.

Тепер же ВМС НВАК мають у своєму розпорядженні до 40 дизель-електричних та атомних багатоцільових субмарин, які можна використати для масованої атаки в форматі "вовчої стаї" та гарантованого ураження будь-якої авіаносної ударної групи ВМС США.

Багатоцільова атомна субмарина Type 91 ВМС Китаю, фото з відкритих джерел

В теорії, ВМС США мають у своєму розпорядженні понад 100 патрульних літаків P-8 Posiedon. Але цього, як бідаються експерти U.S. Naval Institute, не достатньо для захисту американських авіаносців від китайських субмарин.

Палубна авіація ВМС США у своєму розпорядженні має лише один тип протичовного літального апарата – гвинтокрил MH-60R, який начебто теж не підходить для організації ефективної оборони проти китайських субмарин.

Стрій протичовнових вертольотів MH-60R ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вирішити цю проблему експерти U.S. Naval Institute пропонують наступним чином.

Під палубні винищувачі F/A-18 та F-35B вішати легкі протичовнові торпеди Mk-54, в якості носіїв гідроакустичних буїв – використовувати безпілотні літальні апарати типу MQ-4C Triton, MQ-8C Fire Scout та MQ-9 Reaper, і ці всі літальні апарати поєднати в одну систему завдяки технології "інтернет речей".

F-35B ВМС США, фото ілюстративне

Щоправда, тут для початку потрібно ще відпрацювати, як же організувати роботу "інтернету речей" на авіаносці, щоб в умовах тривалого морського походу підтримувати стійку зв’язку "палубний винищувач-БПЛА" як засіб протичовнової боротьби.

Палубні винищувачі F/A-18 ВМС США, фото ілюстративне
Читайте також: Американські спецпризначенці тренуються захищати Аляску та радари ПРО від РФ та Китаю