xcounter
#

США на три роки відклали перехід на "гіперзвук" своїх підводних човнів

774
Американським ВМС довелось відмовитись від ідеї розміщувати гіперзвукові ракети на субмаринах типу Ohio, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американським ВМС довелось відмовитись від ідеї розміщувати гіперзвукові ракети на субмаринах типу Ohio, ілюстративне фото з відкритих джерел

Нюанси бюджетного фінансування стали на заваді "технологічному ривку" американських ВМС

ємІз-за нюансів бюджетного фінансування військово-морські сили США вимушені змінити алгоритм розміщення гіперзвукових ракет на своїх атомних підводних човнах. Про це пише портал USNI News.

За початковими планами, ВМС США планували у 2025 році почати розгортання перспективних гіперзвукових ракет на чотирьох підводних човнах типу Ohio, які пройшли переобладнання та зараз виступають носіями крилатих ракет типу Tomahawk.

Читайте також: США відкладають на два роки початок "переходу" на "гіперзвук" есмінців типу типу Zumwalt
Запуск крилатої ракети Tomahawk із підводного човна, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб вкластись у таймінг, ВМС США мали вибити фінансування на розробку та будівництво випробувального стенду, який би слугував прототипом шахтної пускової установки для перспективних гіперзвукових ракет.

Гроші вибити вчасно не вдалось, більш того – Пентагон вирішив почати поступовий процес виводу із служби атомних субмарин типу Ohio.

Підводний човен USS Georgia типу Ohio, що служить носієм крилатих ракет типу Tomahawk, виходить у море в супроводі одного із патрульних катерів типу Mark VI, фото з відкритих джерел

Тепер же ВМС США планують, що зможуть у 2028 році почати розгортання гіперзвукових ракет на перспективних багатоцільових атомних субмаринах типу Virginia Block V.

За поточним проектом, кожна із цих субмарин зможе нести до 40 крилатих ракет. Яку кількість гіперзвукових ракет зможуть брати на борт підводні кораблі типу Virginia Block V – вдасться визначити лише тоді, коли науковці ВМС США таки виконають роботи по створенню випробувального стенду, що імітуватиме пускову установку для запуску гіперзвукових ракет IRCPS, аналогічних "сухопутному" ракетному комплексу Dark Eagle або ж LRHW.

Ілюстративний рендер, що зображає перспективну атомну субмарину ВМС США типу Virginia Block V
Читайте також: Армія США почала формувати першу батарею гіперзвукових ракетних комплексів наземного базування