xcounter
#

Китай побудував у пустелі нові цілі для ракет у формі американських авіаносців (фото)

Супутниковий знімок цілі у вигляді американського авіаносця в пустелі Такламакан у Центральному Китаї від 20 жовтня 2021 року
Супутниковий знімок цілі у вигляді американського авіаносця в пустелі Такламакан у Центральному Китаї від 20 жовтня 2021 року
2143

Згідно з фотографіями, наданими компанією Maxar американській організації U.S. Naval Institute, китайські військові побудували цілі у формі авіаносця та інших військових кораблів США у пустелі Такламакан - як частину нового випробувального комплексу.

Повномасштабний план американського авіаносця і принаймні двох есмінців класу Arleigh Burke є частиною полігону, який побудований у регіоні Ruoqiang у центральному Китаї.

Як повідомляє інформаційний ресурс американської аналітичної організації U.S. Naval Institute, це місце знаходиться поблизу колишнього полігону, який Китай використовував для випробування ранніх версій протикорабельних балістичних ракет DF-21D.

Читайте також: Су-57 втратив "невидимість": американці показали, як легко виявляти з космосу китайські та російські стелс-літаки та кораблі

Нові знімки доводять, що Китай продовжує зосереджуватися на боротьбі з авіаносцями ВМС США.

Як показують зображення Maxar, ціль виглядає як плоска поверхня авіаносця без острова, підйомників для літаків, зброї та інших деталей.

Ціль у формі американського есмінця в пустелі Такламакан у Центральному Китаї. © 2021 Maxar Technologies

Але це не єдине місце, де Китай споруджує цілі, що імітують вид зверху американських військових кораблів. Причому інші цілі зроблені більш детально. На них встановлені численні вертикальні стовпи. Ймовірно, вони можуть використовуватися для радіолокаційних відбивачів для імітації надбудови судна.

Ціль "есмінець класу Arleigh Burke" у китайській пустелі

Територія пустелі Такламакан традиційно використовувалася для випробувань балістичних ракет, згідно зі знімками Maxar, отриманих компанією геопросторової розвідки AllSource Analysis. Ця компанія ідентифікувала місце роташування цілей.

"Амерканці у пустелі" . Цілі у пустелі Такламакан у Центральному Китаї, що імітують американські бойові кораблі.

"Макети кількох ймовірних військових кораблів США разом з іншими (закріпленими на рейках і мобільними) можуть імітувати цілі, пов’язані з тестуванням процедури пошуку/наведення цілей", – йдеться у висновках AllSource Analysis.

Детальні фотографії мобільної цілі на об'єкті Ruoqiang. Об’єкт також має розгалужену залізничну систему. На зображенні від Maxar від 9 жовтня видно мішень довжиною 75 метрів © 2021 Maxar Technologies

Там також сказано, що немає жодних ознак зон впливу зброї у безпосередній близькості від макетів. "Це, а також великі деталі макетів, включаючи розміщення кількох датчиків на цілях судна та навколо них, ймовірно, є підтвердженням того, що ця зона призначена для багаторазового використання".

Ruoqiang
А це те, що поруч з мобільною ціллю на об'єкті Ruoqiang. Ймовірно, це потужності заводу або приміщення випробувальної бази

Китай має кілька програм протикорабельних балістичних ракет для Ракетних сил Народно-визвольної армії. Ракета наземного базування CSS-5 Mod 5 (DF-21D) має дальність дії понад 800 морських миль. Більш потужна ракета CSS-18 (DF-26) має радіус дії близько 2000 морських миль.

DF-26
Зони враження китайських балістичних ракет. Найкрутіша з них - DF-26

"У липні 2019 року армія КНР здійснила перший в історії підтверджений запуск у Південно-Китайськомі морі, випустивши шість протикорабельних балістичних ракет DF-21D у море на північ від островів Спратлі", – йдеться в останньому щорічному звіті Пентагону.

Китайці також тестують протикорабельну балістичну ракету більшої дальності DF-26, яка розробляється з 2016 року. У 2020 році КНР запустила ці протикорабельні балістичні ракети по рухомій цілі у Південно-Китайському морі.

авіаносець
Радіолокаційне зображення цілі у формі авіаносця США у пустелі Такламакана. Знімок зроблений за допомогою супутника з SAR компанії Capella Space 5 листопада 2021 року.

Це не перший випадок, коли Китай будує авіаносну ціль у пустелі. З 2003 року в якості мішені використовується велика бетонна площадка. Вона є частиною ракетного полігону Shuangchengzi і не раз застосовувалсь для нанесення ракетних ударів. Тому часто ремонтується.

Нова ділянка у пустелі Такламакан знаходиться за 600 миль і набагато більш розвинена. Нові корабельні цілі є кращими копіями американських авіаносців та есмінців.

Хоча залишаються питання щодо озброєння, яке буде випробуватись на новому об’єкті, рівень витонченості того, що зараз можна побачити на місці, показує, що НВАК продовжує інвестувати в засоби стримування, щоб обмежити ефективність військово-морських сил США поблизу Китаю. Так наголшується у публікації американської аналітичної організації U.S. Naval Institute

Читайте також: Те, чого не було раніше: з новим радаром від "Радіоніксу" наші безпілотники бачать крізь хмари вдень і вночі