xcounter
#

Су-57 втратив "невидимість": американці показали, як легко виявляти з космосу китайські та російські стелс-літаки та кораблі

Це дозволяють робити супутники з SAR-радарами
Російський винищувач Су-57
Російський винищувач Су-57
27532

Бойові літаки та кораблі, які створюються бути малопомітними для радарів, насправді безпорадні під зором супутників з SAR - радаром з синтезованою апертурою.

Ще у 1955 році Радянський Союз літав своїми новими бомбардувальниками на міжнародні авіашоу, аби створити ілюзію, що у нього в арсеналі більше літаків, ніж насправді. Це лякало Захід несподівним і швидким прогресом СРСР з новою зброєю.

Проте згодом штучний "прорив радянських бомбардувальників" був спростований, коли американські літаки U2 змогли систематично фотографувати радянські авіабази.

Читайте також: Те, чого не було раніше: з новим радаром від "Радіоніксу" наші безпілотники бачать крізь хмари вдень і вночі
U-2
Розвідувальний "папараці" U-2 у польоті

Це дозволило США порахувати всі радянські бомбардувальники, і їх виявилось набагато менше, ніж прогнозувала розвідка. Але пошук правильної відповіді пішло декілька років і неймовірні ресурси.

Тепер комерційні супутники дозволяють кожному, хто має доступ до Інтернету, отримувати ту ж саму інформацію. А за російськими бомбардувальниками можна спостерігати майже у режимі реального часу - завдяки покращенню високочастотного покриття, якості зображень та різноманітності провайдерів.

Особливий інтерес викликають супутники з синтезованою апертурою антени. На відміну від традиційних супутників із оптичними каналами, SAR може бачити об'єкти на поверхні Землі крізь хмари та вночі.

На прохання американскої аналітичної організації U.S. Naval Institute одна з американських компаній Capella Space, що має у своєму розпорядженні супутники з радарами із синтезованою апертурою антени (SAR) і надає радіолокаційні супутникові знімки , зробила зображення обраних російських авіабаз та літаків на цих базах.

Результати, як розповідають у U.S. Naval Institute, були отримані всього за кілька годин. При цьому зображення від супутників Capella Space мають роздільну здатність (VHR) до 50 см. Вони також мають низький рівень шуму.

Ту-142
Супутниковий SAR-знімок авіабази Кам’яний Ручей на Далекому Сході Росії, на якому визначено зображення морського розвідувального літака Ту-142

Однією з обраних цілей була база з російськими морськими розвідниками Туполєв Ту-142 Bear "Ведмідь". Цей літак неодноразово був "героєм" повідомлень про його перехоплення біля Аляски, Японії та Європи.

Ту-142
Дальний протичовновий літак Ту-142 був розроблений для пошуку та знищення атомних підводних човнів. Крім того, він може бути використаний для радіоелектронної розвідки. Бойовой радіус дії літака перевищує 5 тис. км, завдяки чому він може не тільки здійснювати тривалі перелети, але й часами перебувати в районах патрулування АПЛ.

Ці велики літаки з характерними стріловидними крилами з чотирма турбогвинтовими двигунами є "родичами" отих бомбардувальників, що викликали жах Заходу понад 65 років тому.

Ту-142 Bear
Ту-142 Bear

Ту-142 Bear дуже чітко виявився на зображенні. Двигуни та крила добре помітні на радіолокаційних зображеннях із синтезованою апертурою. Так само легко було побачити і деякі морські бомбардувальники Ту-22М Backfire. Відбиття радара змінюються залежно від кутів літака до датчика, але аналітики досить легко ідентифікують ці літаки.

Складнішим викликом було нове покоління російських винищувачів-невидимок. Зображення, надане Capella з Ахтубінського аеродрому у Росії, фіксує декілька літаків.

Су-57
Виявлені за допомогою супутників з SAR Су-57 Felon 5-го покоління. На фото видно два нових російських винищувача Су-57

На одному з фото видно два нових російських винищувача Су-57 Felon 5-го покоління.

Їх можна відрізнити від припаркованих неподалік Су-34. У інших місцях бази були виявлені МіГ-31 Fox Hound і невеликі Су-25 Frog Foots.

Су-57
Су-57

Деталізація зображень показує, як стверджують аналітики з U.S. Naval Institute, що можна визначити типи літаків. Це може мати значення для військово-морських планувальників, оскільки все більше країн приймають на озброєння як наземні, так і палубні винищувачі п’ятого покоління.

китайський ракетний катер  Тип-022
Китайський ракетний катер Тип-022

Також це стосується і кораблів, які зроблені за стелз-технологіями. Вони, як і Су-57, все одно не можуть сховатись від супутників з SAR.

Як приклад, аналітики з U.S. Naval Institute наводять зображення з космосу китайських ракетних катерів Тип-022.

Китайський ракетний катер Тип-022
Вигляд китайських ракетних катерів Тип-022 з космосу
Читайте також: Безпілотник США RQ-4A Global Hawk за один політ розвідав сили РФ на Кавказі, у Криму та на Донбасі