xcounter
#

Індія почала експортувати BrahMos: першим покупцем стали Філіппіни

1597
Найбільш ймовірно, що філіппінські збройні сили отримають саме наземний варіант цієї протикорабельної ракети
Найбільш ймовірно, що філіппінські збройні сили отримають саме наземний варіант цієї протикорабельної ракети

Поставка BrahMos для Філіппін буде одним із епізодів геополітичного протистояння між Китаєм та Індією

Уряди Філіппін та Індії 2 березня цього року підписали угоду про поставку протикорабельних ракетних комплексів BrahMos для філіппінських збройних сил. Про це пише портал Janes.

Видання не розкриває кількість індійських ПКР, що мають бути поставлені для Філіппін, якою буде вартість цієї поставки, і головне – у якому саме варіанті будуть поставлені BrahMos – корабельний, авіаційний чи наземний.

Читайте також: Японія стала експортером зброї: є перший контракт
Успішні випробування корабельної версії BrahMos відбулись 1 грудня 2020 року. Запуск відбувся з есмінця індійських ВМС INS Ranvijay

Втім, зазначається, що протикорабельні ракети BrahMos Філіппіни купують для того, щоб мати засоби захисту проти загроз від Китаю на морі. А сама Індіє має інтерес продати філіппінцям BrahMos в рамках власного геополітичного протистояння із Піднебесною.

Ця новина привертає увагу із наступних причин. На початку січня 2021 року уряд Індії створив спеціальний комітет, що займатиметься підтримкою експорту систем озброєння національної розробки. В переліку зазначались зокрема легкий винищувач національної розробки Tejas та зенітно-ракетний комплекс AKASH, BrahMos у цьому переліку не фігурував.

Протикорабельною ракетою BrahMos входить до набору озброєння трьох новітніх есмінців проекту 15А, що уже увійшли до складу індійських ВМС

У січні 2021 року військово-морські сили Філіппін отримали другий замовлений в Південній Кореї фрегат, збудований за проектом Jose Rizal. Ці кораблі стали першими в складі філіппінських ВМС, що можуть застосовувати протикорабельні ракети.

Але фрегати типу Jose Rizal адаптовані для стрільби ракетами SSM-700K Haeseong, що має довжину корпуса в 5,46 метри. В свою чергу, довжина корпуса BrahMos складає одразу вісім метрів.

Південнокорейська протикорабельна ракета SSM-700K Haeseong

Авіаційна версія ПКР BrahMos випробовувалась на винищувачу Су-30МКИ, але таких літаків ВПС Філіппін не мають.

Тому можемо зробити висновок, що Індія для першого свого експортного покупця постачає саме наземний варіант протикорабельної ракети BrahMos.

Протикорабельна ракета BrahMos має швидкість польоту 2-2,8 Махів, а дальність польоту - від 120 до 300 кілометрів
Читайте також: Філіппіни визначилися з танками: придбають і гусеничні, і колісні