xcounter
#

Eurofighter може отримати нове замовлення від Іспанії, але є одна важлива умова

Eurofighter іспанських повітряних сил (всі фото: Ejército del Aire)
Eurofighter іспанських повітряних сил (всі фото: Ejército del Aire)
3513

Іспанія вже замовила два десятки Eurofighter, які мають прийти на заміну F/A-18 та готова розширити кількість винищувачів

Мадрид планує збільшити кількість винищувачів Eurofighter у строю та сформувати ще одне замовлення, яке стане додатком до минулого контракту на 20 машин.

Свою зацікавленість у розширенні замовлення оголосила держсекретар міністерства оборони Іспанії Ампаро Валькарсе [Amparo Valcarce] під час міністерської зустрічі учасників програми Eurofighter, яка днями відбулась у Мілані. Водночас вона зазначила, що "рішення буде залежати від успішного виконання програми", повідомляє Infodefensa.

Читайте також: США активізували підготовку ЗСУ до штурмів ліній оборони армії РФ: у новому пакеті допомоги - M60 AVLB
Eurofighter
Eurofighter

Таким чином можливість розширення замовлення на Eurofighter цілком залежить від того, чи буде базове замовлення виконуватись у закладені строки.

Зазначимо, що партія з двох десятків винищувачів обійшлась Мадриду у 3 млрд євро за яким іспанські повітряні сили мають отримати 16 одномісних та 4 двомісних Eurofighter в оновленій версії з радаром Captor-E. Перші машини мають надійти у 2026 році, а постачання триватиме до 2030 року. Після чого загальна кількість Eurofighter у Іспанії має становити 89 винищувача.

До речі закупівля Eurofighter напряму пов'язана із заміною аналогічної кількості американських F/A-18, які мають бути виведені з експлуатації на рівні 2024 року. Водночас це не означає те, що Іспанія відмовляється від всіх F/A-18, бо у строю залишиться ще до 64 машин у модернізованій версії із під назвою EF-18 MLU.

F/A-18
F/A-18 повітряних сил Іспанії

На жаль наразі не уточнюється, чи пов'язаний план Іспанії щодо додаткових Eurofighter із розширенням власного авіапарку, чи це буде означати подальше виведення F/A-18 з експлуатації. Також не виключено, що Мадрид розглядає можливість отримати Eurofighter у спеціальній версії ECR - літака РЕБ та прориву ППО.

Як мінімум потребу у цій машині вже оголосила Італія, яка має намір закупити партію Eurofighter ECR та замінити ними 13 Tornado. Але проблема в тому, що Eurofighter ECR поки знаходиться у розробці, а її завершення планується на рівні 2026 року. Водночас Іспанія активно демонструє вибір європейського озброєння та навіть надала перевагу рішенню почекати появи перспективного FCAS, відмовившись від F-35.

Eurofighter ECR
Eurofighter ECR (фото: EDR Magazine)

Але головний розбрат у проект Eurofighter поки доволі несподівано внесла Німеччина своїм рішенням закупити 35 винищувачів F-35 та виділити на це фантастичні 10 млрд євро. Водночас рішення Італії та Іспанії в цілому можуть пожвавити Eurofighter, який через цілком об'єктивні причини не став бестселером на ринку.

Також загальний вектор пан'європейських винищувачів вже розсипався через рішення Великої Британії, яка хоча і є одним з виробників Eurofighter, але у створенні машини нового покоління вирішила йти своїм окремим шляхом та веде розробку Tempest із можливістю об'єднатись із доволі несподіваним партнером у вигляді Японії.

Читайте також: РФ застосувала проти України нові плануючі 1500-кг бомби УПАБ-1500В: нова й доволі вагома загроза