xcounter
#

Eurofighter нарешті отримає новий радар Captor-E з суперможливостями

1529
Eurofighter нарешті отримає новий радар Captor-E з суперможливостями

Компанія Airbus отримала контракт на розробку, постачання та інтеграцію 115 радарів Captor-E для літаків-винищувачів Eurofighter для ВПС Німечини та Іспанії.

Розробка нової бортової РЛС для винищувача Typhoon тривала понад десять років, а їхні поставки неодноразово відтерміновувалися. Попередні очікування були ще на 2015 рік.

Контракт передбачає поставку та інтеграцію 110 радарів Captor-E для Німеччини та початкову партію з 5 радарів для Іспанії, яка буде доставлена до 2023 року.

Читайте також: Стелс-винищувач Кореї KF-X: важка доля 20-річного довгобуду та урок для України
БРЛС Captor-E
Можливості БРЛС Captor-E для літаків-винищувачів Eurofighter

Новий бортовий радар Captor-E для винищувачів Typhoon компанія Airbus називає "найсучаснішою радіолокаційною системою у світі".

Як працює новий радар - показано на цьому відео.

До Captor-E найбільш "прокачані" версії винищувачів Typhoon оснащувались БРЛС Captor-М, який був розроблений міжнародним консорціум Euroradar на основі БРЛС Blue Vixen британського винищувача Sea Harier.

БРЛС Captor-М
До Captor-E найбільш "прокачані" версії винищувачів Typhoon оснащувались БРЛС Captor-М

CAPTOR-М був оптимізований, у першу чергу, для роботи по повітряним цілям, які може виявляти на дальності до 185 км. CAPTOR-М став першим радаром в країнах НАТО з декількома робочими каналами одночасно – для контролю простору, наведення зброї, формування активних завад для РЛС противника, пригнічення засобів РЕБ ворога.

Typhoon
Typhoon прийнятий на озброєння військово-повітряних сил Великої Британії, Німеччини, Італії, Іспанії, Австрії,Саудівської Аравії та Оману

Нова бортова РЛС Captor-E з з активною фазованою антенною решіткою є більш потужною у порівнянні з Captor-М. Ця БРЛС для винищувача Typhoon має понад 1000 прийомно-передаючих модулів. Поворотна антена забезпечує безпрецедентно широкий кут огляду (200 град) у порівнянні з іншими станціями з АФАР.

Радар призначений для виявлення цілей у повітрі, на землі та на морі на великих відстанях, наведення на виявлені цілі керованого озброєння, він спроможний працювати в умовах радіелектронної протидії. Радар здатний одночасно працювати як по повітряних, так і по цілям на поверхні.

Дальність виявлення цілей, як заявлено у інформаційному повідомленні Airbus, більше 200 км. Разом з тим, також повідомлялось, що дальність виявлення цілей у Captor-E зросте до 279 км (щоправда, без деталізації по яким саме цілям).

Дальність виявлення цілей у Typhoon з Captor-E зросла до понад 270 км

"Контракт на радіолокатор Captor-E є головним досягненням щодо оснащення Eurofighter системами, які забезпечать домінування літака сьогодні і у сценаріях завтрашнього дня. Новий радар призначений для Eurofighter Tranche 2 і Tranche 3, а також для нових літальних аппартів.

Розробка цих радарів здійснена компаніями під керівництвом Hensoldt та Indra та за участю інших компаній-партнерів Eurofighter", - сказав Дірк Хок, генеральний директор Airbus Defense and Space.

Eurofighter
Виггляд кабіни Eurofighter

Разом з БРЛС CAPTOR-E, на Eurofighter у Tranche 3 буде інтегровано модернізований комплекс електроніки, що дозволить встановлювати на "Тайфун" інше нове обладнання, покращені засоби передачі інформації.

"Тайфун" зможе застосовувати ракети "повітря-повітря" великої дальності "Метеор" та крилаті ракети KEPD 350 і Storm Shadow, а екіпаж літака отримає можливість перенацілювати зброю після пуску. У конструкцію літака внесені зміни, щоб він мав можливість нести два фюзеляжні конформні паливні баки.

Читайте також: ​A-10 Thunderbolt II: не універсальний солдат без права на відставку (фото та відео)