xcounter
#

Японія та Великобританія хочуть об’єднати свої програми FX та Tempest: чи вийде у них один винищувач на двох

17400
Концепція британського винищувача шостого покоління  Tempest
Концепція британського винищувача шостого покоління Tempest

Японія та Велика Британія будуть разом працювати над винищувачем наступного покоління

Японія та Великобританія домовилися тісно співпрацювати над проєктами винищувачів наступного покоління, об’єднуючись у технологічному та фінансовому плані, щоб отримати максимальну віддачу від витрачених коштів. Про це йдеться у матеріалі Popular Mechanics.

Макет винищувача Tempest на виставці DSEI 2019 у Лондоні
Макет винищувача Tempest на виставці DSEI 2019 у Лондоні

Обидві країни мають свої програми винищувачів наступного покоління – FX в Японії та Tempest у Британії. Ці обидві країни також раніше вже домовлялися про обмін інформацією щодо своїх програм винищувачів у 2017 році, однак нова угода повідомляє про те, що обидві країни вважають проєкт взаємовигідним.

Читайте також: Японія вирішила, що буде робити зі своїми винищувачами F-15J Eagle
FX винищувач японія
Концепція японського винищувача FX

Зрештою, за попередніми оцінками, програма Tempest буде коштувати Великій Британії близько 29 млрд доларів, тоді як FX Японії обійдеться у 48 млрд доларів (еквівалентно річному бюджету на оборону країни), тож не останнім у питанні об’єднання "повітряних" програм двох країн відіграє й їхня вартість.

Разом з тим, йдеться про те, що Японія та Великобританія не тільки будуть тісно співпрацювати, але були близькі до об’єднання своїї програм для створення єдиного літака з невеликими відмінностями для кожної країни.

Водночас, це може бути дуже складно, оскільки Японії потрібен передусім винищувач, який буде боротися з іншими винищувачами, тоді як для Великобританії важливе виконання як задач "повітря-повітря", так і "повітря-поверхня".

Читайте також: Велика Британія може у вересні поставити військові кораблі для України - BBC