xcounter
#

Японія вирішила, що буде робити зі своїми винищувачами F-15J Eagle

16552
Японський винищувач F-15J
Японський винищувач F-15J

В Японії вирішили "скоротити" обсяг літаків, які мають бути модернізовані – виявилося задорого

Міністерство оборони Японії планує модернізувати 68 винищувачів Boeing-Mitsubishi F-15J Eagle в рамках програми Japan Super Interceptor (JSI), повідомляє видання Janes.

Як зазначають у Міноборони, модернізація передбачає інтеграцію керованих ракет великої дальності, радарів, які можуть захоплювати декілька цілей одночасно, збільшене корисне навантаження та розширені можливості радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Шалено дорого: Японія не буде модернізувати свої винищувачі протикорабельними ракетами LRASM

Винищувач ВПС Японії F-15J Eagle
Винищувач ВПС Японії F-15J Eagle

У Міноборони також заявляють, що ймовірна вартість життєвого циклу 68 літаків ВПС Японії протягом 30 років (включаючи модернізацію) становитиме 5,6 млрд доларів США (646,5 млрд японських єн).

Варто зауважити, що Японія буде модернізувати значно меншу кількість літаків, ніж передбачалося раніше. Так, у 2020 році країна планувала провести модернізацію 98 японських винищувачів F-15J/DJ Eagle, однак це виявилося задорого, тому зрештою кількість літаків скоротили на 30 – до 68.

Крім того, у серпні 2021 році в Японії відмовилися від оснащення винищувачів F-15J протикорабельними ракетами великої дальності LRASM від Lockheed Martin через проблеми з вартістю та графіком.

Протикорабельна ракета LRASM
Протикорабельна ракета LRASM

Винищувач F-15J/DJ Eagle – літак ВПС Японії, створений на базі McDonnell Douglas F-15 Eagle та виробляється за ліцензією японською компанією Mitsubishi Heavy Industries. Станом на березень 2021 року ВПС Японії нараховують 201 винищувач F-15J/DJ Eagle.

Читайте також: Виявити гіперзвукові ракети за допомогою БПЛА: Японія шукає відповіді на загрози з боку РФ та Китаю