xcounter
#

Виявити гіперзвукові ракети за допомогою БПЛА: Японія шукає відповіді на загрози з боку РФ та Китаю

1514
RQ-4B Global Hawk
RQ-4B Global Hawk

Японія планує використовувати безпілотники для того, щоб завчасно знати про наближення російських чи китайських гіперзвукових ракет

Міноборони Японії розглядає можливість використання безпілотних літальних апаратів з інфрачервоними датчиками для раннього попередження про потенційні атаки із застосуванням гіперзвукових ракет.

Так, як повідомляє видання The Drive, система виявлення на базі дронів була запропонована як відповідь на розробки високошвидкісної зброї у Росії та в Китаї, зокрема йдеться і про балістичні ракети нового класу з гіперзвуковим плануючим блоком.

Читайте також: РФ знову спробує в Баренцевому морі запустити свій "сліпий" гіперзвуковий "Циркон"
DF-17
Китайські балістичні ракети DF-17, здатні нести гіперзвукову боєголовку

Наприклад, японські ЗМІ з посиланням на звіт оборонного відомства країни повідомляють про те, що міноборони Японії оголосило про такі плани зокрема і через "поспіх Токіо з розвитку можливостей для протидії розробці гіперзвукової зброї.

гіперзвукова ракета
Перший пуск гіперзвукового "сліпого" "Циркону" у жовтні 2020 року

Наразі невідомо, якими саме датчиками будуть оснащувати японські БПЛА – однак є інформація про те, що такі датчики вже існують, а їх "технологічна перевірка" була завершена ще у 2019 році.

Безпілотник з таким датчиком буде працювати "у повітряному просторі поближче до противника" та зможе залишатися у повітрі протягом тривалого періоду.

Пуск російського "Авангарду"

Така системи виявлення ворожих гіперзвукових ракет складатиметься з декількох БПЛА і буде передавати зібрані дані на наземні станції. Тип БПЛА поки що не повідомляється – одним з кандидатів може бути розвідувальний безпілотник RQ-4B Global Hawk Block 30

(Японія замовила три такі машини – вони можуть здійснювати бойові вильоти тривалістю понад 32 години та здатні літати на висоті понад 18 000 м, однак трьох машин буде недостатньо для забезпечення необхідного захисту).

RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk американських ВПС

Звичайно, що одними безпілотниками Японія не буде обмежуватися – передусім через те, що інфрачервоні датчики мають певні обмеження – тому БПЛА з такими датчиками будуть лише частиною багатостороннього підходу, який також включатиме нову радарну технологію, що буде використовуватися на борту військових кораблів.

Також йдеться про те, що японський уряд планує створити угрупування з великої кількості малих супутників як частину масштабної мережі спостереження.

Разом з тим, попри плани з реалізації засобів для відстеження гіперзвукової зброї, у звіті не йдеться про те, якими саме засобами буде здійснено ураження ворожої зброї – це можуть бути ракети-перехоплювачі, надшвидкісні снаряди, лазерна зброя, системи електронного нападу тощо.

Читайте також: Десятки проєктів та 15 млрд доларів: як США хоче випередити Росію та Китай у гіперзвуковій зброї