xcounter
#

Шалено дорого: Японія не буде модернізувати свої винищувачі протикорабельними ракетами LRASM

1414
Японський винищувач F-15J
Японський винищувач F-15J

Проблема з графіком та величезна вартість – ось дві проблеми, через які японські винищувачі не отримують протикорабельні ракети від Lockheed Martin

Міноборони Японії підтвердило, що програма модернізації 70 винищувачів F-15J більше не передбачає оснащення літаків протикорабельними ракетами великої дальності LRASM від Lockheed Martin через проблеми з вартістю та графіком, повідомляє видання Flight Global.

LRASM
Протикорабельна ракета LRASM

"Під час перемовин з американською стороною стало зрозуміло, що установка LRASM на F-15 може коштувати величезних сум за інтеграцію, а також може затримати весь графік програми модернізації F-15", – йдеться у повідомленні японського оборонного відомства.

Читайте також: Виявити гіперзвукові ракети за допомогою БПЛА: Японія шукає відповіді на загрози з боку РФ та Китаю
винищувач Японія
Концепція "суперперехоплювача" для Японії

Разом з тим, як повідомляють деякі японські ЗМІ, є ймовірність того, що Токіо розглядає альтернативу протикорабельній ракеті для F-15J – ASM-3 від Mitsubishi.

Крім відмови від LRASM, Токіо також планує переглянути процес інтеграції нового радару винищувача, системи РЕБ та центрального процесора тощо. В Японії сподіваються, що завдяки цим зусиллям вартість модернізації "знизиться до 4 млрд доларів".

Пакет модернізації японських винищувачів F-15J до нового стандарту японського "суперперехоплювача" був погоджений Держдепом США у 2019 році. Тоді йшлося про 98 винищувачів, однак згодом Японія скоротила цю кількість до 70. Наразі відомо, що перші 20 літаків мають бути модернізовані до березня 2028 року.

Читайте також: Авіаносці та крилаті ракети: Японія відроджує морську міць та кидає виклик Китаю