xcounter
#

США активізували підготовку ЗСУ до штурмів ліній оборони армії РФ: у новому пакеті допомоги - M60 AVLB

M60 AVLB (всі фото: US DoD)
M60 AVLB (всі фото: US DoD)
6186

У Пентагоні чудово розуміють те, що РФ вклала значні ресурси у створенні багатоешелонованої оборони для проривів якої необхідні броньовані інженерні машини

У черговому "боєприпасному" пакеті допомоги на 400 млн доларів, який був вчора, 3 березня, оголошений США, окрім 25-мм (для БМП Bradley), 105- та 155-мм снарядів, а також GMLRS для HIMARS, "затесались" мостоукладники.

У Пентагоні детально пояснили важливість цих спеціальних машин, які призначені для подолання водних перешкод та протитанкових ровів. А також зазначили, що у пакет допомоги входять інженерні боєприпаси для створення проходів у загородженнях.

Читайте також: Танковий завод в Україні за 200 млн євро: скільки KF51 Panther в рік планують будувати у Rheinmetall

Також важливо те, що мова йде про Armored Vehicle Launched Bridge, тобто про броньовані мостоукладники призначені безпосередньо для дії на передньому краї, невідмінну від Rapidly Emplaced Bridge System (REBS) на базі вантажівок.

REBS - Rapidly Emplaced Bridge System
REBS - Rapidly Emplaced Bridge System

Також зазначено, що ця техніка передається зі складу збройних сил США за програмою президентського вилучення, тобто із доволі коротким строком потрапляння до ЗСУ.

І хоча точний тип мостоукладника не зазначений, але видання The Drive отримало уточнення, що мова йде про M60 AVLB. На відміну від двох інших типів цих машин, які експлуатуються у США - M1074 Joint Assault Bridge та Wolverine HAB, які створені на базі M1 Abrams, AVLB - на базі танка М60. Зазначимо, що ще одна машина на цьому шасі - M88 Recovery Vehicle була вже анонсована для передачі ЗСУ з боку США у пакеті разом із танками Abrams.

M60 AVLB
M60 AVLB

Можливості M60 AVLB дозволяють за декілька хвилин перекинути міст довжиною близько 20 метрів (60 футів), який здатний витримати навіть M1A2 SEPv3 вагою під 67 тонн.

Зазначимо, що без таких машин доволі складним є подолання ліній фортифікаційних укріплень, які активно споруджує РФ. Зокрема на Мелітопольському напрямі помічено створення багатокілометрових укріплень з активним використанням протитанкових ровів та надовб, за яким вже розташована мережа траншей та окопів.

Загалом пакет допомоги від США на 400 млн доларів від 3 березня виглядає наступним чином:

  • додаткові боєприпаси до HIMARS
  • додаткові артилерійські снаряди калібру 155 мм
  • додаткові артилерійські снаряди калібру 105 мм
  • додаткові боєприпаси калібру 25 мм
  • Броньовані мостоукладники
  • Підривні боєприпаси та обладнання для прибирання перешкод
  • Тестове та діагностичне обладнання для обслуговування та ремонту транспортних засобів
  • Запчастини та інше польове обладнання
Читайте також: Рашисти вперше втратили свою рідкісну машину "Земледелие", яка потрапила під дрон з бомбами