xcounter
#

Рашисти вперше втратили свою рідкісну машину "Земледелие", яка потрапила під дрон з бомбами

87043
Інженерна система дистанційного мінування "Земледелие"
Інженерна система дистанційного мінування "Земледелие"

Це перший задокументований випадок знищення російської ІСДМ "Земледелие"

Російське окупаційне військо втратило ще один рідкісний зразок озброєння та військової техніки – ним виявилася російська інженерна система дистанційного мінування "Земледелие". Про це розповідають у Національній гвардії України, бійці якої і знищили російську систему.

Машину було утилізовано скинутим з дрона боєприпасом – як відзначають у Нацгвардії, таким же способом було демілітаризовано російський ЗРК "Тор-М1", а загалом під час виконання завдання було знищено також БМ-21 "Град" та дві САУ 2С1 "Гвоздика" російського окупаційного війська.

Читайте також: Від 55-річних танків до рідкісних РЛС і захисту для БМП: яку цікаву та раритетну зброю втратила РФ на Херсонщині
ІСДМ
Російські ІСДМ "Земледелие"

Це перший задокументований випадок, коли ЗСУ знищили російську ІСДМ "Земледелие" – загалом же окупанти використовують цю систему з початку повномасштабного вторгнення в Україну, однак наразі незрозуміло, наскільки активно.

Зокрема, можна згадати, що окупанти за допомогою цієї системи підступно закидували мінами Харківщину у березні 2022 року, також можна згадати й випадок у грудні, коли окупанти використовували свою ІСДМ "Земледелие" на Запорізькому напрямку.

Російська ІСДМ "Земледелие" – доволі нова система – її попередні випробування були завершені у 2022 році, у цьому році також була вперше публічно продемонстрована.

Основна задача системи – створення мінних полів на відстані від 5 до 15 км шляхом відстрілювання реактивних 122-мм снарядів (всього одна машина має два блоки по 25 напрямних), за допомогою яких здійснюється мінування визначеної місцевості. Як стверджують окупанти, така система здатна створювати мінні поля різної складності, зокрема й з проходами для власних військ.

Загалом така машина дозволяє покривати мінами доволі великі площі, що зрештою становить серйозну небезпеку для цивільних – хоча рашисти й кажуть, що кожна міна нібито оснащена програмованими самоліквідаторами, які дозволяють міні знищуватися через певний проміжок часу, але навіть у цьому випадку можуть залишатися підступні "вибухові пастки", якщо з тих чи інших причин такий "самоліквідатор" не спрацьовує.

Читайте також: Рашисти знову пригнали рідкісні САУ "Хоста", які вже були трофеями ЗСУ