xcounter
#

Від 55-річних танків до рідкісних РЛС і захисту для БМП: яку цікаву та раритетну зброю втратила РФ на Херсонщині

5453
Рашистська 1В119 "Реостат", що стала трофеєм ЗСУ на Херсонщині, листопад 2022 року, джерело - Ukraine Weapons Tracker
Рашистська 1В119 "Реостат", що стала трофеєм ЗСУ на Херсонщині, листопад 2022 року, джерело - Ukraine Weapons Tracker

ЗСУ активно збирають трофеї на Херсонщині та демонструють знищену техніку армії РФ

Російські окупаційні війська під час свого "жесту доброї волі" на Херсонщині втратили багато зразків свого озброєння і військової техніки – і серед них трапляються дійсно цікаві або ж раритетні ОВТ. Розповідаємо, що з цього було знищено і затрофеєно нашими Збройними Силами.

БМП із рідкісним захистом

Під Херсоном ЗСУ взяли як трофей російську БМП-2 з рідкісним захистом – комплексом 675-сб3КДЗ. І це лише вдруге з початку повномасштабного вторгнення, коли РФ втратила бойову машину піхоти, оснащену такою системою – у першому випадку, у червні 2022 року, ЗСУ затрофеїли цілу БМП, тоді як зараз – пошкоджену.

Читайте також: У НАТО прокоментували передачу Україні засобів ППО та наслідки падіння ракети у Польщі
Підбита БМП-2 армії РФ із комплексом захисту 675-сб3КДЗ
Підбита БМП-2 армії РФ із комплексом захисту 675-сб3КДЗ, що стала трофеєм ЗСУ в листопаді 2022 року під Херсоном, джерело - Ukraine Weapons Tracker

Цей комплекс захисту насправді рідкісна, бо у 2021 році російська армія закупала всього сто одиниць 675-сб3КДЗ.

Машина управління вогнем артилерії

Під час втечи з правого берега окупанти "залишили" нашим військовим доволі рідкісну машину управління вогнем артилерії 1В119 "Реостат", яка призначена для керування вогнем батарей САУ 2С9 "Нона".

машина управління вогнем 1В119 "Реостат"
Рашистська машина управління вогнем 1В119 "Реостат", ілюстративне фото довоєнних часів

За інформацією порталу Oryx, з початку повномасштабного вторгнення окупанти втратили щонайменше дев’ять таких машин, з них сім – трофейні, ще дві – знищені.

Рідкісна РЛС

Рашисти "забули" у Чорнобаївці коштовну та рідкісну РЛС для С-400 – 8Я6-К1 "Подлет". Вона призначена для видачі цілевказівки зенітно-ракетним комплексам С-300 та С-400.

Це другий такий радар, знищений ЗСУ – і причому на тому ж напрямку, перша така система була знищена у липні у районі Нової Каховки.

Ще старіші танки

Російські війська на Херсонщині також відзначилися значною кількістю танків Т-62М та Т-62МВ, десятки з яких стали трофеями наших військових.

Втім, якщо той же Т-62М пройшов глибоку модернізацію у 1983-1985 роках, то нещодавно на Херсонщині знайшли і справжній раритет – танк Т-62 аж 1967 року випуску.

Читайте також: Чи отримають ЗСУ одну з найкрутіших 155-мм САУ Archer в найбільшому пакеті від Швеції на 287 млн доларів