xcounter
#

У НАТО прокоментували передачу Україні засобів ППО та наслідки падіння ракети у Польщі

5738
НАТО посилить ППО на східному фланзі
НАТО посилить ППО на східному фланзі

Водночас ситуація відносно введення безполітної зони - може зіткнутися з вкрай логічними перепонами

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу повідомив, що Альянс буде посилювати підтримку України озброєнням. А найбільшим пріоритетом він назвав саме засоби протиповітряної оборони.

"Ми допомагаємо Україні реалізувати право на самооборону, закріплене в Статуті ООН. Звичайно, Україна має право захищатися проти незаконної агресивної війни Росії проти України. І наш пріоритет зараз, один з топ-пріоритетів - надати Україні більше систем протиповітряної оборони", - повідомив Єнс Столтенберг.

Читайте також: Хто передасть Україні ще 14 вертольотів Мі-8 та скільки раритетних гармат, що б’ють на 37 км, отримали ЗСУ

Водночас, з огляду на падіння ракети у Польщі, він повідомив про намір посилити протиповітряну оборону на східному фланзі НАТО. Але справа в тому, що вона вже й так посилена, зокрема у Польщі базуються винищувачі F-22, а присутність літаків авіації Альянсу майже постійна, якщо не у режимі 24/7.

Водночас про створення безполітної зони над Україною силами НАТО, схоже, мова все ж таки не йде. Принаймні для цього необхідна згода всіх членів Альянсу. А з огляду на заяву представника пресслужби федерального уряду ФРН Вольфганга Бюхнера на брифінгу в Берліні, як передає "Укрінформ", "створення безпольотної зони створює ризик безпосереднього конфлікту між НАТО і РФ, а всі союзники поділяють думку, що хочуть не допустити подальшої ескалації війни в Україні".

Тобто навіть враховуючи незгоду лише одного члена, наприклад Німеччини, чи Угорщині, про "парасольку" від НАТО - можливо не згадувати. Водночас це не означає, що рішення щодо створення навіть часткової безполітної зони над окремими районами України не можуть бути прийняті окремими країнами не під егідою НАТО.

Читайте також: ​Збираємо для 5-го окремого штурмового полку