xcounter
#

Президент Польщі заявив чия ракета впала на території країни, а також причини та наслідки (оновлено)

7869
Місце падіння ракети у районі селища Пшеводув
Місце падіння ракети у районі селища Пшеводув

У Варшаві оголосили попередні результати розслідування падіння ракети на її території

Президент Польщі Анджей Дуда за результатами засідання Бюро національної безпеки (аналог РНБО в Україні) повідомив деталі падіння ракети у районі селища Пшеводув, в результаті чого загинуло двоє осіб.

За його словами, на польській території впала зенітна ракета, скоріш за все від ЗРК С-300. Це було пов'язано з відбиттям Україною наймасовішого ракетного нападу РФ й тому, хоча слідство ще триває, "є багато вказівок на те, що це була зенітна ракета, яка була використана Силами оборони України", зазначив президент Польщі.

Читайте також: ПС США зіштовхнулися з серйозним "дефіцитом" далекобійних повітряних ударів: що має стати вирішенням проблеми

Справа в тому, що під час атаки РФ проклала маршрут частини крилатих ракет таким чином, щоб вони летіли вздовж кордону з Польщею у повітряному просторі України, а потім повертали на схід для атаки з несподіваних курсів.

Саме тому, уламки зенітної ракети С-300 й впали у 10 км від кордону на території Польщі. При цьому, як підкреслив Анджей Дуда вибух ракети - це результат детонації залишків палива у ракеті, а слідів детонації бойової частини не зафіксовано. Це не трактується, як напад на країну-члена НАТО, а є нещасним випадком.

Przewodowie Пшеводув

"Україна захищалась, це очевидно та зрозуміло, пусками зенітних ракет, які мали збити крилаті ракети РФ. Ми маємо справу з серозним бойовим зіткненням, яке спровоковане російською стороною, як і вся війна у цілому. За вчорашнє зіткнення, це безумовно, несе відповідальність РФ", - заявив Анджей Дуда. Він також зазначив, що Варшава не буде скликати НАТО, "хоча цей інструмент залишається у руках".

Також президент Польщі закликав зберігати спокій через підвищену активність авіації та військ у районі східного кордону країни, що пов'язано з підвищеними заходами безпеки. Зокрема й не дивуватись військовим літакам США.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підкреслив, що ця ситуація буде використана РФ з метою дезінформації та маніпуляції, й Кремль буде сіяти розбрат та ворожнечу між союзниками й це необхідно мати на увазі.

Оновлено після заяви Секретаря РНБОУ Олексія Данілова:

Україна виступає за проведення вивчення інценденту спільно та готова надати наявні докази того, що до цього причетна РФ.

"Очікуємо від партнерів інформацію, на підставі якої був зроблений висновок про те, що йдеться про ракету української ППО" - повідомив Олексій Данілов.

Читайте також: Чи отримають ЗСУ одну з найкрутіших 155-мм САУ Archer в найбільшому пакеті від Швеції на 287 млн доларів