xcounter
#

Чи отримають ЗСУ одну з найкрутіших 155-мм САУ Archer в найбільшому пакеті від Швеції на 287 млн доларів

6818
САУ Archer
САУ Archer

Яку зброю планує передати Швеція Збройним Силам України

Швеція оголосила про найбільший на сьогодні пакет оборонної допомоги для України на суму 287 млн доларів – про це заявив прем’єр-міністр країни Ульф Крістерссон, повідомляє видання Reuters.

За словами Крістерссона, цей пакет оборонної допомоги буде більшим за "всі вісім попередніх разом узятих": "Це наймасштабніша робота, яку ми зробили, і ми чітко слідуємо українському списку пріоритетів у тому, що, на їхню думку, їм потрібно тут і зараз".

Читайте також: ЗСУ отримали "кишенькового" "Змія Горинича" Minröjningsorm зі Швеції

Пресконференція шведських посадовців з приводу підтримки України у війні з російськими окупаційними військами.

Як зазначив міністр оборони Швеції Пал Джонсон, новий пакет оборонної допомоги включає системи протиповітряної оборони і боєприпаси зі складських запасів збройних сил цієї країни, які необхідні для захисту Україні від російських ракет, а також всюдиходи, особисте спорядження, зокрема зимове, прицільні пристрої, палатки й маскувальні сітки.

Щодо САУ Archer, то попри те, що ця артилерійська система посідала перше місце у списку побажань України, вона не була включена у новий пакет оборонної допомоги – втім, міністр оборони Швеції не виключив, що вона може бути передана у рамках майбутніх.

Стосовно систем протиповітряної оборони, то тут варто згадати, що у рамках оборонної допомоги від Швеції розглядався передусім ЗРК RBS 70, який у сучасній версії NG може знищувати цілі на дальності до 9 км та на висоті до 5 км.

Водночас довідник Military Balance підказує, що шведська армія також має на озброєнні деяку кількість систем MIM-23B Hawk, які також можуть бути цілком ймовірним кандидатом на посилення захисту неба від РФ.

Читайте також: Яке надцікаве озброєння Швеція може виробляти для України: коли мова йде про один з найбільших ОПК Європи