xcounter
#

САУ Archer, ЗРК RBS 70 та інше озброєння в обробці: у Швеції офіційно заявили про посилення підтримки України

САУ Archer
САУ Archer
14222

САУ Archer вже неодноразово "сватали" до України, але тепер справа дійсно може зрушити з місця

Міністр оборони Швеції Пол Йонссон (Pål Jonsson) повідомив, що Стокгольм значно посилить підтримку України новим та більш просунутим озброєнням, а головне - у більшій кількості. Про це він заявив у інтерв'ю шведському виданню Dagens Nyheter.

І хоча поки офіційних заяв відносно типів та кількості озброєння, яке Швеція планує передати до України не було, але повідомлено, що під час розмови очільника шведського міноборони з українським колегою Олексієм Резніковим мова йшла про дві системи - самохідна артилерійська установка Archer та зенітний ракетний комплекс RBS 70.

Читайте також: Одна з країн НАТО має "зайві" БМП та "колісні танки", але чи отримає таку бронетехніку ЗСУ
Archer

При цьому мова йде про передачу озброєння зі складу шведських збройних сил і тому, у випадку прийняття рішення, постачання можуть бути доволі швидкими.

Зазначимо, щодо постачання саме цього озброєння вже підіймалось у Стокгольмі, зокрема екс-очільниця МЗС країни Анн Лінде (Ann Linde) ще наприкінці серпня зазначила, що питання передачі Archer та RBS 70 вже опрацьовується.

Варто зазначити, що 18 жовтня у Швеції змінився уряд і чинний міністр оборони країни Пол Йонссон на посаді лише декілька тижнів, тобто питання певної "паузи" у остаточному рішенні могло бути пов'язано саме з політичними змінами "команд" уряду.

Водночас видання Svenska Dagbladet навіть повідомило кількість САУ Archer, які Швеція може передати Україні. Мова йде про одразу 12 одиниць, при цьому це буде доволі значна частка цих систем. За найоптимістичнішими показниками у Швеції може бути від 48 до 72 цих САУ.

Відносно ж RBS 70 від Bofors, то це доволі цікавий комплекс, який скоріш можливо ідентифікувати, як ПЗРК через його малі габарити. Він випускається ще з 1977 року і пройшов декілька модернізацій. На рівні початку 90-х років та версії Mk 2 він забезпечував знищення цілей на дальності до 7 км та на висоті до 4 км.

Сучасна ж версія RBS 70NG вже має можливості перехоплення цілей на дальності до 9 км та висоті до 5 км. Але найцікавіше те, що цей комплекс використовує "лазерну стежку" для наведення на ціль, що робить його подібним до британських Martlet, які виявились найкращим рішення для знищення БПЛА, а також StarStreak та самохідні Stormer HVM.

Особливість цієї системи у тому, що вони ігнорують теплові пастки, а лазерний промінь, як демонструє практика, не фіксується системами попередження на вертольотах армії РФ.

Щодо САУ Archer, то це повністю автоматизована 155-мм САУ на колісному шасі, з довжиною ствола у 52 калібри, що забезпечує дальність стрільби до 30 км звичайним снарядом, до 40 км активно-рактивним та до 50 км високоточним Excalibur. Але головна особливість Archer у тотальній автоматизації та цифровізації всіх систем, а весь екіпаж САУ - три особи.

Автомат заряджання дозволяє випустити весь боєкомплект у 21 снаряд за 3,5 хвилини, а система управління вогнем дозволяє перевестись у бойове положення за 23 секунди, здійснити серію з трьох пострілів за 40 секунд, а через 24 - вже залишити позицію ще до того, як перший снаряд долетить до цілі.

Тобто для контрбатарейної боротьби, з точки зору цих параметрів, в Archer-а єдиний конкурент - німецька PzH 2000. Водночас для чого точно не підходить Archer - це для стаціонарного використання і "насипання" сотень снарядів, бо можливості вести вогонь з подачею боєприпасів "з ґрунту" у нього фізично немає, але не для цих задач Archer і створювався.

Водночас неможливо не зазначити, що САУ Archer вже багато разів "сватали" до України, але саме тепер цілком можливо, що справа перейде у практичну площину.

Читайте також: Крилата ракета РФ вибухнула у Молдові: раніше рашисти вже вдиралися у повітряний простір цієї країни (відео)