xcounter
#

Одна з країн НАТО має "зайві" БМП та "колісні танки", але чи отримає таку бронетехніку ЗСУ

4638
Танк Ariete та БМП Dardo італійської армії під час навчань НАТО в Латвії у 2019 році, фото з відкритих джерел
Танк Ariete та БМП Dardo італійської армії під час навчань НАТО в Латвії у 2019 році, фото з відкритих джерел

Італія починає реформу своїх сухопутних сил, і це парадоксальним чином означає відмову від значного парку "застарілої" бронетехніки

Італійське видання La Republica учора "виклало всі карти" на стіл та детально розповіло про новий пакет військову допомогу, яку Італія в найближчий час передасть Україні. Мова про дві системи M270 та шість самохідних гаубиць PzH 2000, від "20 до 30" САУ M109L калібру 155 мм та декілька десятків бронетранспортерів М113.

Це був перший за 8 місяців війни випадок, коли Рим вирішив допомогти Україні самохідною артилерією та бронетехнікою. Бо досі італійці передавали ЗСУ гаубиці FH70, 120-мм міномети Mod 63, бронеавтомобілі Iveco LMV (Lince), протитанкові системиMILAN та Panzerfaust 3, кулемети та іншу стрілецьку зброю. Зазвичай свою допомогу Рим "секретить", але тут справа пішла інакше. На тлі того, що "праві" на чолі з Берлусконі продовжують "спамити" пропозиціями "схилити" Україну до перемовин з агресором.

Читайте також: Західне ЗМІ натякнуло на місію, яка може чекати на десантників ЗСУ після підготовки у Британії

Очевидно, що на кожну дію може бути своя протидія. І чим більше "друзі Путіна" будуть говорити про вигідні дня Кремля пропозиції, тим ширшою може бути підтримка від Італії для ЗСУ, в плані передачі, скажімо, "надлишкового військового майна".

Прозвучить дещо парадоксально, але збройні сили Італії задумали реформу своїх сухопутних військ, розраховану як мінімум на десятиріччя. Перший етап цієї реформи передбачає відмову від "зайвих" танків, БМП та колісних бронемашин із 105-мм та 120-мм гарматами. "Структурно" ця історія виглядає так.

ОБТ Ariete італійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Ядро" сухопутних військ Італії зведено у дві бригади, штатна структура яких дорівнює скоріше дивізії – 1 танковий полк та 2 механізовані полки + підрозділи підтримки. В розпорядженні цих двох бригад на кінець 2021 року, за даними The Military Balance, було 200 танків C1 Ariete, 259 "колісних танків" B1 Centauro та 200 гусеничних БМП VCC-80 Dardo.

Італійські військові хочуть цей бронетанковий парк "оптимізувати" - залишити в строю 125 модернізованих C1 Ariete та 135 модернізованих БМП Dardo, інші машини – очевидно будуть виведені із складу італійського війська.

"Колісний танк" Centauro II із 12-мм гарматою та його "попередник" Centauro I, озброєний гарматою калібру 105 мм

Якою буде доля "колісних танків" B1 Centauro та їх новішої версії Centauro II (на яку вже є початкове замовлення на 85 машин) – італійські військові поки не уточнюють, але говорять, що хочуть зменшити "мішанину гусеничної та колісної тяги" в строю своїх сухопутних військ.

Мета такої "оптимізації" - італійські військові хочуть, щоб у випадку "великої війни" їх бригади (по суті дивізії) могли виділити зі свого складу як мінімум дві "бойові групи", готові до ведення бойових дій. Склад "бойової групи" в чомусь нагадує БТГр – розвідувальний ескадрон, дві мотострілецькі роти та одна моторизована рота бойової підтримки, танковий ескадрон та батарея САУ, одна інженерна рота та одна рота БПЛА.

БМП Dardo італійської армії на марші, ілюстративне фото з відкритих джерел

Італійські військові готуються до такої "оптимізації" з розрахунку на те, що в 2035 році вони почнуть програму закупівлі понад 1000 бронетехніки вартістю 20 мільярдів євро. "Ядро" такої програми – закупівля гусеничних БМП проекту AICS. Де одне й теж гусеничне шасі служитиме не тільки як бойова машина піхоти, але й як платформа для САУ чи ЗРК малої дальності, як інженерна чи розвідувальна машина.

Цілком можливо, що Міноборони Італії ще підкоригує план реформи та "оптимізації" своїх сухопутних сил. Подібно тому, що протягом 2022 року італійці двічі презентували варіант модернізації своїх танків C1 Ariete, з різницею у декілька місяців.

Перспективна БМП для італійської армії за проектом AICS, графічний рендер з відкритих джерел

Але цілком можливо, що Рим і далі розгортатиме свою підтримку важким озброєнням для України. І в найближчій перспективі ЗСУ таки отримають "надлишкові" БМП та "колісні танки" від італійської армії, а після ухвалення відповідного політичного рішення на рівні НАТО – можливо, відбудеться й передача "зайвих" ОБТ C1 Ariete.

Читайте також: Чому ЗСУ потрібні саме ATACMS, щоб "добити" склади БК рашистів на Херсонщині