xcounter
#

Італія хоче купити нові танки і БМП, парк бронетехніки виросте наполовину

2703
Італійська армія має 200 гусеничних БМП Dardo, ілюстративне фото з відкритих джерел
Італійська армія має 200 гусеничних БМП Dardo, ілюстративне фото з відкритих джерел

На купівлю майже 700 нових бронемашин Італія готова витратити близько 6 мільярдів євро

Міністерство оборони Італії за планами розвитку національних збройних сил хоче до 2023 року знайти заміну своїм бойовим машинам піхоти Dardo і танкам Ariete. Про це пише портал Army Recognition.

Італійські військові загалом хочуть придбати 679 нових бойових машин, і готові витратити на цю закупівлю близько 6 мільярдів євро. До якого строку має відбутись поставка таких машин – чіткого обмеження нема.

Читайте також: Італія буде повільно озброювати свої MQ-9 Reaper: про плани оголосили через шість років після отримання дозволу від США
Танки Ariete італійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Яка бойова машина може стати наступником ОБТ Ariete, зокрема якими мають бути її характеристики і зовнішні параметри – поки даних нема. Зате на днях у відкритому доступі з’явився графічний рендер нової БМП для італійської армії, яка розробляється в рамках проекту AICS.

Перспективна БМП для італійської армії за проектом AICS, графічний рендер з відкритих джерел

Як можемо побачити за цим рендером, перспективна бойова машина за проектом AICS ззовні майже не відрізняється від БМП Dardo.

Але італійські військові хочуть, щоб їх новітні БМП могли виконувати значно ширший набір функцій, аніж у попередників – платформа для самохідного міномета або для зенітної артустановки, тралення мін та ведення розвідки, підтримка піхоти та виконання ролі рухомого командного пункту тощо.

Танк Ariete та БМП Dardo італійської армії під час навчань НАТО в Латвії у 2019 році, фото з відкритих джерел

Тут варто нагадати, що Італія почала програми по розробці та виробництву своїх танків Ariete та бойових машин піхоти Dardo ще у 1980-х роках, на серійне виробництво фактично вийшла лише на початку 2000-х років, і обсяги виробництва виявились дещо менше планових. Наприклад, план по виробництву БМП Dardo був на 500 машин, фактично вироблено лише 200 машин; план по виробництву 200 танків Ariete був вцілому виконаний.

Італія використовувала свої БМП Dardo для підтримки власного контингенту в Афганістані, фото з відкритих джерел

Очевидно, що ця бронетанкова програма Італії версталась під реалії "Холодної війни", тому її втілення "забуксувало" у відносно "мирних" 2000-х роках.

Тепер, схоже, італійське Міноборони хоче "переграти" ситуацію, втілити значно масштабнішу програму у значно стисліший проміжок часу, і заодно - наполовину збільшити парк своєї гусеничної бронетехніки.

БМП Dardo італійської армії на марші, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Армія Італії почала освоєння перших серійних "колісних танків" Centauro II