xcounter
#

Італія буде повільно озброювати свої MQ-9 Reaper: про плани оголосили через шість років після отримання дозволу від США

741
В Італії хочуть озброїти свої безпілотники
В Італії хочуть озброїти свої безпілотники

​Раніше уряд Італії був категорично проти озброєння своїх безпілотників, однак війни в Лівії та Нагірному Карабаху стали серйозним аргументом для прийняття протилежного рішення

Італія оголосила про плани озброїти свої безпілотники MQ-9 Reaper. Це рішення було прийнято через шість років після того, як країна отримала дозвіл від США на озброєння цих БПЛА, повідомляє видання Defense News. Наразі відомо, що всього на проєкт планується виділити 69 млн доларів протягом наступних семи років – але загальні витрати можуть зрости до 196 млн доларів.

MQ-9 Reaper
Озброєний MQ-9 Повітряних сил США

Водночас фінансування на озброєння БПЛА буде виділятися досить повільно: 2,3 млн доларів – у 2021 та 2022 роках, ще 5 млн доларів – у 2023 році, 45 млн доларів – у 2024-2026 роках і ще 5 млн доларів – у 2027 році.

Читайте також: Після провалу свого війська в Малі Франція замовляє поставку додаткових БПЛА MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper Франція
Цікавий приклад – Франція, наприклад, не змогла досягти успіху в Малі через те, що боялася втратити свої БПЛА – тому була змушена замовити додаткові БПЛА

"Наше бачення в тому, щоб оснастити MQ-9 корисним навантаженням. Це було б нормальним розвитком, враховуючи теперішні загрози", – так прокоментувало виданню Defense News подію анонімне джерело в ПС Італії. Водночас на питання про те, яку саме зброю отримають італійські БПЛА, відповідь була наступною: "Ми, ймовірно, будемо шукати стандартні боєприпаси".

Цікаво, що дозвіл від Державного департаменту США на озброєння своїх MQ-9 Reaper Італія отримала ще у 2015 році – однак тоді італійський уряд негативно ставився до використання озброєних дронів, які під час місії можуть знищувати й живу силу противника.

Однак зі збільшенням витрат на оборону, а також після військових конфліктів у Лівії та Нагірному Карабаху, які показали необхідність у добре озброєних БПЛА на полі бою, уряд Італії був вимушений змінити свою думку.

Читайте також: У США модернізують MQ-9 Reaper: яким має бути безпілотник, щоб ефективно протистояти РФ та Китаю