xcounter
#

ПС США зіштовхнулися з серйозним "дефіцитом" далекобійних повітряних ударів: що має стати вирішенням проблеми

23253
Бомбардувальник B-2 Spirit
Бомбардувальник B-2 Spirit

У США обмірковують ситуацію, що склалася з обмеженим парком бомбардувальників

Повітряні сили США сьогодні відчувають нестачу у своїх бойових літаках – і особливо у контексті далекобійних ударних завдань, які має виконувати авіація. Водночас перехід до нового стелс-бомбардувальника B-21 має скинути такий дисбаланс, розповідають у виданні Defense News.

b-21 стелс-бомбардувальник
Зовнішній вигляд таємничого стелс-бомбардувальника B-21 має бути розсекречений вже 2 грудня

Так, з кожним роком ПС США мають все менше інструментів для виконання завдань з далекобійних ударів – якщо наприкінці "холодної війни" у складі служби було понад 400 бомбардувальників, то тепер їх тільки 144 – і з них лише 59 доступні для виконання бойових завдань у будь-який час.

Читайте також: Модернізація парку 70-річних бомбардувальників: 11,8 млрд доларів, щоб літати разом з B-21 до 2050 року
стратегічний бомбардувальник b-52
Стратегічний бомбардувальник B-52 "пішов у серію" з 1955 року і має літати аж до 2050 року

Водночас ефективна стратегія передбачає завдання низки далекобійних ударів по доволі значній кількості вкрай важливих об’єктів противника – але наразі таку схему реалізувати майже неможливо через обмеженість парку бомбардувальників. Крім того, низка з доступних бомбардувальників "зарезервовані" для підтримки ядерної тріади та не зможуть виконувати стандартні бойові завдання.

У статті наводять приклад з проблемами з арсеналом армії США, зокрема 155-мм боєприпасами, яка "випливла" назовні у контексті постачання зброї Україні – і, як стверджується, з далекобійною авіацією проблема ще більша.

Саме тому поява бомбардувальника B-21 має велике значення і повинна стати важливим кроком "на шляху відновлення основної частини американського арсеналу".

Зрештою, в контексті протистояння Китаю у США мають покінчити з "половинчатим підходом до оборони": "Якщо люди думають, що такі системи, як B-21, надто дорогі, їм варто враховувати витрати, пов’язані з їхньою відсутністю. Це називається поразкою".

Читайте також: У США говорять про "пенсію" для B-1 і B-2, однак все залежить від того, як швидко "наштампують" пару для B-52