xcounter
#

У США говорять про "пенсію" для B-1 і B-2, однак все залежить від того, як швидко "наштампують" пару для B-52

7546
Фото ілюстративне, джерело: U.S. Air Force Technical Sergeant Dylan Nuckolls
Фото ілюстративне, джерело: U.S. Air Force Technical Sergeant Dylan Nuckolls

У США продумують план виведення з експлуатації своїх бомбардувальників B-1 та B-2

Сполучені Штати розпочали початкове планування виведення з експлуатації своїх бомбардувальників B-1 Lancer та B-2 Spirit, однак прогрес у відправці цих літаків "на пенсію" залежатиме від одного фактору – як швидко США вдасться прийняти на озброєння свої новітні бомбардувальники B-21 Raider.

B-21 Raider
Художнє зображення бомбардувальника B-21 Raider

Про це заявив виконавчий директор програми бомбардувальників ПС США Вільям Роджерс, розповідає видання Air&Space Forces Magazine.

Читайте також: Чи потрібна B-21 Raider безпілотна "копія": у США шукають рішення для підтримки майбутнього бомбардувальника

Наразі у службі зосереджені передусім на підтримці готовності, доступності, живучості та оперативних можливостей своїх бомбардувальників B-1 та B-2. Обидва ці літаки наразі страждають від проблем "з постачальниками, що зникають", а у ПС США працюють над пошуком "інноваційних способів рішення деяких проблем".

Зокрема, йдеться про створення так званого "цифрового двійника" для бомбардувальника B-1, що має в перспективі суттєво допомогти з його обслуговуванням. Разом з тим, як стверджує Роджер, і B-1, і B-2 наразі "добре справляються з показниками доступності", яка становить відповідно 42 % та 55 %.

Бомбардувальник B-1B Lancer
Бомбардувальник B-1B Lancer

Крім того, для обох цих бомбардувальників наразі тестується нова зброя. Для B-2 це ракета-"невидимку" AGM-158B JASSM-ER, що буде знищувати цілі на відстані до 1000 км, а також ядерна бомба B61-12.

Бомбардувальник B-1 теж має отримати нове озброєння, однак яке саме – наразі невідомо. Втім, зазначається, що цей бомбардувальник, як і B-52, планують оснастити гіперзвуковими ракетами.

Бомбардувальник B-2. Фото: ПС США
Бомбардувальник B-2. Фото: ПС США
Щодо відправки "на пенсію" B-1 і B-2, то наразі відомо таке – у 2018 році служба планувала вивести ці бомбардувальники з експлуатації у 2031-2032 роках, але з того часу публічно ці плани не оновлювали.

Крім того, відомо й таке – у довгостроковій перспективі у ПС США планують мати на озброєнні не менш 100 одиниць новітніх В-21, перший політ якого має відбутися у 2021 році, а також підтримувати боєготовність своїх 75 B-52.

Водночас як швидко американський ОПК поставить на конвеєр бомбардувальники B-21, сказати важко – наразі відомо, що у виробництві знаходиться вже шість таких літаків, однак з урахуванням того, що, наприклад, перший політ вже переносили щонайменше двічі, спочатку з 2021 на 2022, а потім на 2023, то можна припустити, що поява B-21 у ПС США у достатніх кількостях може затягнутися.

Читайте також: Скорочення парку бомбардувальників B-1B Lancer ставлять "на паузу": для чого це потрібно