xcounter
#

Бомбардувальник B-2 успішно запустив ракету-"невидимку": довга рука для цілей в РФ та Китаї

17360
Бомбардувальник B-2. Фото: ПС США
Бомбардувальник B-2. Фото: ПС США

Попри те, що у 2023 році США планують перший політ свого новітнього B-21 Raider, нова зброя для його "старшого брата" залишається актуальною

Компанія Northrop Grumman успішно провела випробування крилатої ракети-невидимки AGM-158B JASSM-ER з бомбардувальника B-2. Про це розповідає видання The War Zone з посиланням на повідомлення пресслужби Northrop Grumman.

Читайте також: Чи потрібна B-21 Raider безпілотна "копія": у США шукають рішення для підтримки майбутнього бомбардувальника
бомбардувальник B-2
Бомбардувальник B-2. Фото: ПС США

Повідомляється, що ракета JASSM-ER була успішно запущена з бомбардувальника B-2 під час випробування у грудні 2021 року – водночас наразі залишається незрозумілим, коли парк B-2 Повітряних сил США досягне оперативної готовності з цією ракетою.

AGM-158A JASSM
Ракета AGM-158A JASSM

У пресрелізі Northrop Grumman називає AGM-158B JASSM-ER "першою ракетою-"невидимкою" великої дальності для B-2". І хоча бомбардувальник вже здатний нести до 16 базових AGM-158A JASSM, дальність JASSM-ER становить 1000 км проти 400 км у базової версії.

"JASSM-ER ще більше підвищує здатність B-2 вражати будь-яку ціль у будь-якому місці", – йдеться у пресрелізі Northrop Grumman. Установка AGM-158B JASSM-ER на бомбардувальник B-2 відкриває двері для додаткових можливостей в майбутньому – у розробці вже знаходяться три підваріанти AGM-158B, які ще більше розширять дальність дії JASSM-ER.

Інтеграція ракети JASSM-ER у бомбардувальник B-2 є одним з напрямків модернізації цього літака – бомбардувальник також має отримати новий комплект наведення за допомогою радару, призначений для використання разом з ядерною бомбою B61-12, а також модернізоване криптологічне обладнання для кращого захисту систем зв’язку літака.

Читайте також: США готові кинути в бій свої бомбардувальники B-2: де країна розгорнула п’яту частину флоту цих стелс-літаків