xcounter
#

ВПС США повернуть з "кладовища" два F-16 та зроблять з них цифрові копії: для чого це потрібно

3578
Винищувач F-16 Fighting Falcon
Винищувач F-16 Fighting Falcon

У США активно впроваджують цифрову інженерію у різні військові галузі

ВПС США хочуть створити цифрового двійника винищувача F-16 для того, щоб знизити витрати та скоротити час, необхідні для підтримки свого парку цих винищувачів.

Так, протягом наступних чотирьох років ВПС США планують розібрати два повернених з "кладовища" винищувачів F-16 та створити точні цифрові копії планера та більшості основних підсистем за допомогою цифрової інженерії.

Читайте також: Перший цифровий літак пішов у серію: Boeing розпочав виробництво T-7A Red Hawk
F-16 винищувач
Один з двох F-16 Fighting Falcon, які стануть основою для "цифрової" версії

Тобто, у ВПС США планують отримати повномасштабну 3D-модель літака, як зазначає 1-й лейтенант Коннор Крендал, який буде куратором робіт над цифровими копіями.

Завдяки цьому служба зможе змоделювати майбутній знос літаків, технічне обслуговування та модернізацію, а також надати службі можливість знайти нові джерела виробництва деталей для F-16.

Отримані з цифрових копій дані також зможуть допомогти вирішити проблеми старіння деталей в майбутньому та зменшити ризики щодо ланцюжків постачань, оскільки 3D-моделі та конструкції можна буде відправляти обраним виробникам, які завдяки цьому будуть користуватися актуальними даними, а не застарілими джерелами.

Роботами з "цифровізації" винищувачів займатиметься Національний інститут авіаційних досліджень університету Уічіто (NIAR). Орієнтовна вартість робіт – 27 млн доларів.

T-7A Red Hawk
Перший цифровий літак T-7A Red Hawk

При чому, як повідомляє видання Defense News, за словами представника командування матеріально-технічного забезпечення ВПС США, контракт на перший етап робіт має бути укладений до вересня цього року. Його орієнтовна вартість – 19 млн доларів.

Сам процес "цифровізації" виглядатиме наступним чином: NIAR отримає два літаки, з яких буде ідентифікувати та каталогізувати кожну деталь, знімати з компонентів всю фарбу та герметики, а згодом сканувати їх за допомогою високоточного лазерного сканера.

Після того, як у NIAR створять цифрову модель кожної деталі, фахівці зберуть ці частини докупи, створивши цифрову версію літака. Зазначається, що хоча копію двигуна створювати не планують, у NIAR змоделюють системи, які зазвичай вимагають обслуговування, такі як екологічний контроль винищувача, гідравлічна та паливна система тощо.

F-16
F-16

Відомо, що винищувачі, які розберуть для створення "цифрових копій", після цього будуть використовуватися для підтримки інших F-16. Водночас Lockheed Martin отримає доступ до цифрових моделей в обмін на надання моделей та технічних знань як субпідрядник.

Читайте також: Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна