xcounter
#

Тікаючи з Херсонщини, рашисти вкотре кинули рідкісну машину 1В119 "Реостат"

16179
Рашистська машина управління вогнем 1В119 "Реостат", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистська машина управління вогнем 1В119 "Реостат", ілюстративне фото довоєнних часів

Кожна такий трофей допоможе нашим бійцям точніше "насипати" із САУ "Нона" по окупантам

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують – під час втечі з правобережної частини Херсонської області російські окупанти кинули машину управління вогнем артилерії 1В119 "Реостат". Тепер така машина стала трофеєм Збройних Сил України. Відповідні фото опублікував ресурс Ukraine Weapons Tracker.

1В119 "Реостат" призначена для керування вогнем батарей самохідних артустановок 2С9 "Нона" із складу десантних військ. І в таку відносно невелику машину радянські конструктори всунули польовий телефон ТА-57, прилад управління вогнем ПУО-9, танкову навігаційну апаратуру ТНА-4 та іншу специфічну апаратуру. Заявляється, що батарея під управлінням "Реостату" може відкрити вогонь уже за 10 хв після маршу.

Читайте також: Армія РФ кинула трофей, який підказав "секрет" швидкого просування ЗСУ (відео)
Рашистська 1В119 "Реостат", що стала трофеєм ЗСУ на Херсонщині, листопад 2022 року, джерело - Ukraine Weapons Tracker

За деякими даними, СРСР встиг виготовити лише близько 60 машин, які начебто майже всі "перейшли у спадок" до армії РФ. За даними станом на 2021 рік, усі 1В119 "Реостат" по суті були розподілені між двома з’єднаннями десантних військ РФ – між 7-ою десантно-штурмовою та 76-ою повітряно-десантною дивізіями.

За консервативними оцінками порталу Oryx, станом на зараз рашисти втратили уже мінімум 7 машин цього типу: два екземпляри 1В119 "Реостат" було знищено, інші 5 – стали трофеями ЗСУ.

Рашистська машина управління вогнем 1В119 "Реостат", ілюстративне фото довоєнних часів

До вторгнення РФ наша армія мала близько півсотні САУ 2С9 "Нона", і взяла як трофей мінімум чотири такі артустановки рашистів. Тому, схоже, що затрофеєні бійцями ЗСУ машини 1В119 "Реостат" використовуються за цілком "штатним" призначенням, тобто для управління вогнем САУ "Нона" при "насипанні" по рашистам.

Тим більш, що у відкритих джерелах ми можемо знайти 1В119 "Реостат" і в "піксельному" камуфляжі ЗСУ, ймовірно - зі зберігання. Що в свою чергу означає, що така машина була знайома ще до повномасштабної війни з РФ.

1В119 "Реостат" в "піксельному" камуфляжі ЗСУ, ілюстративне зображення довоєнних часів
Читайте також: ЗСУ могли використати "російський ленд-ліз", щоб відновити рідкісні танки Т-80УД (відео)