xcounter
#

ЗСУ могли використати "російський ленд-ліз", щоб відновити рідкісні танки Т-80УД (відео)

8094
Т-80УД, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Т-80УД, ілюстративне зображення з відкритих джерел

"На папері" наше військо має десятки трофейних танків, але по факту частина з них могла стати "донором запчастин"

У відкритому доступі з’явилось відео, яке вказує – в строю Збройних Сил України з’явились рідкісні танки Т-80УД, які відрізняються від своїх "побратимів" наявністю дизельного двигуна. Можемо побачити "в кадрі" мінімум два екземпляри Т-80УД. Скоріш за все, ці бойові машини були такі взяті з наших баз зберігання, на це вказує камуфляжний рисунок на цих машинах. А для їх відновлення могли бути використані комплектуючі із трофейних танків типів Т-80У і Т-80УЕ-1. Про це пише портал "Тиск".

Читайте також: Американський ОПК "дразнить" армію США та ЗСУ новою версією танка Abrams

У відкритих джерелах є дані, що Україна після розвалу СРСР отримала лише 248 танків типу Т-80, із яких Т-80УД – лише 60 одиниць. На початок 2014 року машини цього типу були переважно на базах зберігання, декілька Т-80УД використовувались у військових навчальних закладах. Після 2014 року наявні Т-80УД із зберігання не знімались, перевага була надана танкам модифікації Т-80БВ.

Яка кількість Т-80УД могла бути в кондиційному стані на базах зберігання ЗСУ станом на початок 2022 року – достовірних даних нема. Тому можемо лише припускати, що могло бути реанімовано від 10 до 30 машин (тобто ротний або ж батальйонний комплект), для укомплектування танкового батальйону в одній із механізованих бригад "Некомплектну" кількість танків повертати в стрій – нелогічно, бо це створюватиме додаткові проблеми для логістики.

Т-80УД, ілюстративне зображення з відкритих джерел

За консервативними оцінками порталу Oryx, за весь час війни бійці ЗСУ взяли як трофей 37 танків Т-80У та 7 танків Т-80УЕ-1. Очевидно, частина з цих машин фактично в стрій не вводилась, і послужила як джерело комплектуючих для відновлення Т-80УД. Тим більш, що нашим бійцям російські Т-80УД в якості трофеїв не траплялись (за консервативними оцінками).

Відповідно, при нових аналізах надходжень за «російським ленд-лізом» слід враховувати, що по факту частина трофеїв може стати «донорами запчастин» без вводу в стрій.

Т-80УД, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Десять найцікавіших зразків рашистської зброї, які ЗСУ затрофеїли чи знищили на полі бою