xcounter
#

Американський ОПК "дразнить" армію США та ЗСУ новою версією танка Abrams

10491
M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Заявлені параметри вражають, але це всього лише "демонстратор технологій", що існує "на папері"

Компанія General Dynamics Land Systems представила публіці концепт нової модифікації танка M1 Abrams, яка отримала позначення AbramsX. Головні особливості цієї машини – "гібридна" дизель-електрична силова установка, зменшені габарити корпусу та башти, наявність автомату заряджання та система управління вогнем на базі "штучного інтелекту". Про це пише портал The Drive.

General Dynamics заявляє, що їх проект AbramsX – це лише "демонстратор технологій", що має виступити своєрідним "містком" між Abrams SEPv3 та SEPv4 і майбутнім новим ОБТ армії США.

Читайте також: Рашисти настільки "вірили" в свої Т-90М "Прорыв", що і на ці танки варили "мангали" (фото)

Але водночас, компанія пропонує і цілісну концепцію застосування AbramsX. За їх задумом, разом з таким танком на полі бою мають діяти також бронетранспортер StrykerX з гібридною силовою установкою, бронемашина Stryker Leonidas як платформа для засобів знищення ворожих дронів та безпілотний "танк-тральник" TRX Breacher.

Зліва направо лінійка перспективних бойових машин від General Dynamics Land Systems - "безпілотний тральник" TRX Breacher, бронетранспортер StrykerX, танк AbramsX та "винищувач дронів" Stryker Leonidas

Автори The Drive також вказують, що інженери General Dynamics Land Systems за параметрами свого "демонстратора технологій" AbramsX якраз "влучили в точку" побажань армії США, яка вже накопичила достатньо претензій до існуючих модфікацій танка AbramsX.

Американських військових не влаштовує зокрема "ненажержливість" газотурбінної силової установки, яка складна в обслуговуванні та ускладнює логістичне забезпечення для танків цього типу. Також їх не влаштовує високий рівень шумності "Абрамса". І саме відповіддю на цю проблему й виступає "гібридна" силова установка на AbramsX.

M1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Армію США також не влаштовує той факт, що в результаті ланцюжка модернізацій M1 Abrams став важчим аж на 10 тон, порівняно з базовою версією цього танка. Через це американські військові начебто мають складнощі із доставкою танків цього типу за допомогою військово-транспортних літаків або десантних кораблів. Ну і проблема з тим, що не кожен міст в Європі може витримати навантаження в 70 тон від "Абрамса", теж нікуди не зникла.

І саме для того конструктори General Dynamics Land Systems вирішили поставити автомат заряджання, щоб прибрати "зайвого" члена екіпажу та отримати можливість зменшити габарити бойової машини.

Тим не менш, попри всі вражаючі характеристики, AbramsX, ця бойова машина поки існує лише "на папері" як "демонстратор технологій". Чи буде армія США замовляти виробництво AbramsX – поки не відомо. Тому лишається неясним, чи варто Збройним Силам України розраховувати на появу бойової машини із заявленими вище характеристикам.

Читайте також: Чи справді рашисти перегнали на фронт "індійські" Т-90S, і чи є "мангали" на цих танках