xcounter
#

Десять найцікавіших зразків рашистської зброї, які ЗСУ затрофеїли чи знищили на полі бою

17298
Т-90М "Прорыв", фото ілюстративне
Т-90М "Прорыв", фото ілюстративне

Яку рідкісну та новітню зброю окупантів знищували наші військові

З початку повномасштабної війни з РФ українські Збройні Сили – за консервативними оцінками – знищили щонайменше 6880 одиниць російського озброєння та військової техніки сухопутної компоненти, з них 2253 одиниць наші захисники забрали собі як трофеї.

Defense Express вирішив пригадати найцікавіші зразки зброї російської армії, які затрофеїли чи знищили Сили оборони України.

Читайте також: Якій армії Європи вистачить боєприпасів лише на два дні бойових дій та скільки коштує закрити таку прогалину

Російський "Прорив"

До початку повномасштабного вторгнення РФ встигла зробити не більше декількох десятків одиниць своїх сучасних танків, а в Україні їх почала використовувати орієнтовно у середині квітня – водночас РФ вистачило лише близько двох тижнів, щоб втратити свій найновіший Т-90М "Прорыв".

Т-90м
Знищений Т-90М "Прорыв" в Україні

Водночас трохи згодом цей танк дістався нам не тільки у вигляді металобрухту – "елітна" Таманська дивізія кинула свій "аналоговнет" Т-90 "Прорыв" під час втечі з Харківщини з усім, що можна було кинути, тому наші фахівці наразі, ймовірно, ретельно вивчають трофейний зразок.

Бойові машини вогнеметників

Наприкінці вересня ЗСУ знищили п’яту російську важку бойову машину вогнеметників БМО-Т – і це була б доволі "прохідна" новина, якщо б не одне але – рашисти скоро взагалі залишаться без своїх рідкісних машин, адже цих машин у російських військах всього 10.

Ці машини ворог використовує у складі 1-ї мобільної бригади РХБЗ, а також у складі 47-ї танкової дивізії, яка зазнала втрат в Ізюмі.

БМП-2 з "сюрпризом"

У червні бійці 10-ої гірсько-штурмової бригади ЗСУ захопили БМП-2 з цінним "додатком. Йдеться про найновіший російський додатковий захист для БМП.

комплект захисту для бмп-2
Встановлення 675-сб3КДЗ на БМП-2 армії РФ

Це комплект додаткового захисту 675-сб3КДЗ, станом на 2021 рік відомо про закупівлю партії орієнтовно в 100 одиниць – нашим фахівцям буде що дослідити.

Іранський Mohajer-6

Не встигла РФ отримати розвідувально-ударні безпілотники з Ірану, як ЗСУ вдалося "приводнити" цю "недолугу копію Bayraktar TB2 – причому зробили це дуже охайно і БПЛА нам дістався майже неушкодженим.

Фактично, нам дістався справжній джекпот з повітря – зможемо дізнатися всі таємниці як самого безпілотника Mohajer-6, так і бомби Qaem-5, яка була під крилом БПЛА.

Розвідувальний БПЛА "Орлан"

Дізнаються наші військові й "секрети" іншого безпілотника російського БПЛА "Орлан-10" – у вересні під час результативного контрнаступу на Харківщині нашим військовим вдалося захопити цілий комплекс – з дронами, станцією управління та технічною документацією.

Орлан-10
Орлан-10

На практиці це означає, що після подальшого аналізу системи ЗСУ зможуть ефективніше протистояти цим ворожим безпілотним літальним апаратам.

РЛС "Небо-М"

Наприкінці серпня стало відомо, що ЗСУ на півдні України знищили рідкісну рашистську РЛС "Небо-М". Ця станція має виявляти балістичні ракети на великих дальностях, а в серію пішла лише у 2021 році.

Російська РЛС "Небо-М"
Російська РЛС "Небо-М", ілюстративне фото з відкритих джерел

Рашисти стверджують, що їх РЛС "Небо-М" може виявляти балістичні цілі на дистанції аж до 600 км, та одночасно супроводжувати 200 "трас". Для розгортання такої станції потрібно начебто лише 15 хвилин, а строк напрацювання до першої відмови складає начебто аж 1000 годин.

Бронеавтомобіль АМН-590951

Під час боїв на Херсонщині ЗСУ затрофеїли російський багатоцільовий бронеавтомобіль АМН-590951 – в армії РФ таких всього декілька одиниць.

Фактично, АМН-590951 – це удосконалений бронеавтомобіль "ВПК-Урал" на базі шасі Урал-5309. Вперше оновлена машина була представлена на форумі "Армия" у 2022 році.

Контрбатарейний радар 1Л261 комплексу "Зоопарк-1М".

Ще один цінний трофей ЗСУ на Харківщині. Ми отримали його в ідеальному стані, тому зможемо оцінити його реальні можливості з виявлення артилерії,

При цьому в ідеальному стані, без жодних навіть спроб ворога якось вивести її з ладу. Головна важливість цього радара у тому, що це дозволить реально оцінити його можливості з виявлення артилерії, його режими роботи та частоти, зробити "зліпок" сигнатури його випромінювання.

"Біатлонні" танки

Перші зафіксовані втрати російських рідкісних "біатлонних" танків припали на кінець вересня. Йдеться про рідкісні Т-72Б3 зразка 2014 року, які були розроблені для "славнозвісного" російського танкового біатлону (під час якого російські танки дуже часто не можуть влучити навіть по стаціонарних цілях).

Два з цих танків були знищені, ще один – затрофеєно українськими військовими. Відрізнити "біатлонний танк" передусім можна за панорамним командирським прицілом ПК-ПАН "Соколиный глаз".

Від танків і БМП до стрілецької зброї

ЗСУ взяли як трофей рідкісну російську снайперську гвинтівку, яка була розроблена спеціально для федеральної служби безпеки РФ (ФСБ РФ).

Це снайперська спеціальна крупнокаліберна гвинтівка 6С8 "Выхлоп", відома також як ВКС. Була розроблена на замовлення центру спецпризначенців ФСБ РФ, вперше представлена на виставці "Интерполитех" у 2005 році.

Читайте також: У Польщі визнали, що у НАТО могли не впоратись з аналогічною ракетною атакою, як це зробили Повітряні Сили України