xcounter
#

У Польщі визнали, що у НАТО могли не впоратись з аналогічною ракетною атакою, як це зробили Повітряні Сили України

Повітряні Сили України не дали ворогу за сім місяців захопити перевагу у повітрі попри 10-кратну перевагу
Повітряні Сили України не дали ворогу за сім місяців захопити перевагу у повітрі попри 10-кратну перевагу
12097

Масована атака з сотні крилатих ракет та дронів - випробування, яке не факт, що витримають навіть розвинені країни НАТО

Масований ракетний обстріл України, який завдала РФ 10 жовтня, вже став темою №1 у багатьох профільних оборонних ЗМІ. Серед них особливо цікавий аналіз дій Повітряних Сил України та складності відбиття подібного удару від польського Defense24.

В першу чергу вони детально описали чотири окремих фактори, який робить такий удар вкрай складним для відбиття взагалі.

Читайте також: Німеччина пообіцяла якнайшвидше передати Україні свій сучасний ЗРК IRIS-T
С-300 ЗСУ
С-300 - це найновіший ЗРК у ЗСУ із середнім віком понад 30 років

На першому місці знаходиться фактор одночасного масового удару, що призводить до "перенасичення канальності". Справа в тому, що кожен ЗРК може одночасно обстрілювати певну кількість цілей.

Для прикладу, ЗРК "Оса" може одночасно обстрілювати лише одну ціль і направляти на неї до двох ракет. Тобто якщо у зоні відповідальності цього ЗРК буде вже дві цілі, то одна з них може бути не обстріляна взагалі.

ЗРК
ЗРК "Оса"

Другим важливим фактором є й характер цілей - крилаті ракети, дрони-камікадзе та балістичні ракети. Про останні мову взагалі можливо не вести, бо для їх гарантованого перехоплення необхідно мати спеціалізовані протиракетні комплекси. Але й крилаті ракети - це складна маловисотна та малопомітна ціль, яка може обходити райони огляду РЛС та місця розгортання ЗРК.

Одночасно з цим їх висота польоту, яка становить від декількох десятків до 150 метрів, зменшує можливий час для виявлення та знищення цілі. Зокрема у зенітників є лише до двох хвилин для обстрілу і це максимальний показник для потужних ЗРК, бо радіогоризонт по такий цілі, як крилата ракета складає 47 км, це за умови її польоту на висоті 100 м та підйому РЛС на висоту 10 метрів. За цей час оператори мають, навіть маючі приблизні данні щодо курсу та швидкості цілі, самостійно побачити ціль, успішно захопити її та здійснити пуск.

Ту-95 Х-101
Ту-95 з ракетами Х-101

По-третє, все на що можуть зараз розраховувати ЗСУ у питанні зенітних ракетних комплексів - це радянський спадок. Тобто середній вік ЗРК, які зараз знаходяться но озброєнні - далеко понад 30 років. Дійсно союзники передали Україні певну кількість зенітних самохідних установок Gepard, ЗРК малої дальності Stormer, а також значну кількість ПЗРК. Але дальність їх дії не дозволяє назвати їх ефективними у боротьбі проти крилатих ракет.

Хоча вперше документально підтверджено знищення українським бійцем крилатої ракети з ПЗРК, тим паче "Ігли". З огляду на все це перший задокументований випадок в історії. І за ним насправді криється величезна організація роботи українських зенітників, які змогли створити таку мережу постів, коли навіть боєць з ПЗРК знає де та коли йому бути готовим для знищення крилатої ракети.

Для розуміння, на момент пуску крилата ракета знаходилась від позиції бійця з ПЗРК десь на відстані 2,1-2,5 км. Близько 7,5 секунд пішло лише на те, щоб ПЗРК вийшов "на режим" та захопив ціль. Якби боєць не був готовий до цього, а лише приводив "Іглу" до бою, не говорячи вже про самостійний пошук цілі, то знищити крилату було б не можливо. Бо за 14 секунд вона гарантовано виходить за межі дальності перехоплення ПЗРК.

Четвертий фактор - засоби протиповітряної оборони України постійно мають знаходитись у русі, бо інакше вони були б знищені вже давно. Лише постійний маневр дозволяє Повітряним Силам України тримати оборону неба. А це означає й те, що далеко не всі наявні сили, які й так доволі обмежені, знаходяться у готовності, бо частина з них - на марші.

С-300 ЗСУ

Також у виданні порівняли цей досвід з тим, що зараз мають країни НАТО. Звісно, для відбиття аналогічного удару була б залучена, в першу чергу, вся авіація Альянсу. І завдяки літакам AWAKS, які б мали розподіляти цілі, більшість з них було б перехоплено. Але з боку Defense Express зазначимо, що для цього необхідно мати відповідну кількість літаків у повітрі вже під час ракетного удару.

Водночас, як визнають у Defense24, кількість неземних зенітних ракетних комплексів у Європі далека від достатньої. Хоча важливим аспектом їх ефективності є їх інтеграція у єдину систему протиповітряної оборони, коли всі ЗРК діють спільно, а всі засоби огляду повітряного простору об'єднані у мережу обміну інформацією.

Але у будь-якому випадку поточну наземну українську ППО "можливо вважати потужнішою ніж у найбільш розвинутих європейських країн НАТО, зокрема і Польщі". А для того, щоб мати щось аналогічне, як пише польське видання, необхідно повністю реалізувати програми Wisła, яка включає розгортання ЗРК Patriot та Narew із зенітними ракетами CAMM. Загальна вартість цих програм перевищує десять млрд доларів.

Читайте також: Пілоти "ВКС" РФ за один день самоліквідували одразу два своїх літаки