xcounter
#

Двигун налітав всього 70 годин замість 350: як словацькі МіГ-29 неочікувано мали проблеми і хто тут винен

67811
Словацькі МіГ-29, фото ілюстративне
Словацькі МіГ-29, фото ілюстративне

Спойлер – у міноборони Словаччини підозрюють, що в саботуванні роботи винищувачів винні російські техніки

Словаччина ще в серпні минулого року попрощалася зі своїми літаками МіГ-29 і зрештою прийняла офіційне рішення про передачу цих літаків Україні – здавалося б, що в історії з цими літаками можна сміливо ставити крапку, але видання Euractiv опублікувало цікаву історію про словацькі МіГ-29, на яку варто звернути увагу.

Зокрема з посиланням на міністра оборони країни Ярослава Надя розповідається, що росіяни цілком могли саботувати роботу словацьких винищувачів МіГ-29. Як відзначає очільник оборонного відомства Словаччини, "ці літаки могли літати, але це не значить, що вони також були боєздатними. Українці приїхали в Словаччину за тиждень до вильоту, привезли запчастини та оглянули літаки".

Читайте також: ЗСУ показують, що поки чекаємо на новітні F-16, старі МіГ-29 "вигребли" навіть з консервації (фото)
МіГ-29AS (Фото: Vzdušné sily OS SR)
МіГ-29AS (Фото: Vzdušné sily OS SR)

Міністр оборони висловив припущення, що проблеми з літаками могли виникнути саме через російських техніків, які до минулого року перебували на авіабазі Сліач – на те, що в негараздах з МіГ-29 можуть бути замішані росіяни свідчить зокрема те, що словацькі та російські техніки мали доступ до різних компонентів, і проблеми були виявлені саме в зоні відповідальності росіян.

міг-29ас Словаччина Україна
MiG-29AS. Фото: Vzdušné sily OS SR

Таку ж думку має й колишній пілот генерал-лейтенант Любомир Свобода, який теж припускає, що російські техніки могли прикласти руку до саботування роботи літаків.

Зокрема він розповідає доволі яскравий випадок з двигуном, над яким працювали росіяни – він мав би пропрацювати ще 350 годин, але зрештою налітав усього 70. "Що ми можемо з цим робити? Можливо, там була неякісна робота, скажімо так. Я не знаю", – відзначає Свобода.

З урахуванням цих всіх підозр над справою працювала навіть поліція – втім, як відзначається, розслідування нічого не показало, але в словацькому оборонному відомстві "втратили довіру до російських техніків", як відзначає Надь, бо проблеми й надалі продовжували з’являтися і саме там, де працювали лише російські техніки.

Читайте також: Скільки Польща загалом передає МіГ-29, у якій версії й чому все одно без згоди США не обійдеться