xcounter
#

Іспанці замовили собі антидронову систему майже вдвічі дорожче, ніж роком раніше, і цьому є два пояснення

2460
Стоп-кадр з відео Indra
Стоп-кадр з відео Indra

Ще один приклад того, як можуть злетіти ціни на те чи інше озброєння — іспанські повітряні сили замовили собі другу систему боротьби з БПЛА під назвою Crow

Іспанська компанія Indra Sistemas отримала контракт від повітряних сил Іспанії [Ejército del Aire de España] на закупівлю ще однієї системи боротьби з безпілотниками під назвою Crow.

Це буде друга система Crow (раніше відома як Arms), яку отримає на озброєння іспанське військо. Деталі угоди не розголошуються, проте відомо, що така система у рамках нового контракту обійдеться у майже 1,5 млн євро (1,59 млн доларів), розповідають у Infodefensa.

Читайте також: Іспанці купують понад 500 ракет до своїх ЗРК, які мають доведену успішність у майже 100 відсотків

У виданні наголошують, що вартість другої системи Crow для іспанських повітряних сил вийшла майже вдвічі більша за ціну першої — рік назад іспанці купили свій перший комплекс Crow усього за 878 тисяч євро (931 млн доларів).

Чому на одну і ту ж систему ціна виросла ледь не вдвічі усього за один рік без додаткових подробиць щодо контрактів визначити важко — бо, наприклад, на тому ж сайті виробника відзначається, що система була створена "з використанням мінімальної кількості базових елементів, але включає можливість додавання численних додаткових удосконалень", якщо виникне така потреба.

І тут можна припустити, що іспанські військові, замовивши другий комплекс, вирішили якраз розширити його можливості тими самими "додатковими функціями", що, відповідно, вплинуло на ціну системи.

Але також не виключено, що це просто сьогоднішні реалії, коли "цінник" може зростати буквально в рази — тим паче з урахуванням попиту на озброєння загалом, а тим більш на системи боротьби з безпілотниками. Як приклад можна згадати, як галопують ціни на артилерійські боєприпаси.

Щодо комплексу Crow, то виробник позиціює її як систему, призначену для нейтралізації різних типів дронів — від DJI Phantom і до великих безпілотників, і що Crow — це "крок вперед у виявленні" безпілотників якщо порівнювати "з традиційними аналогами".

Система може як виявляти, так і відстежувати, ідентифікувати і нейтралізувати безпілотники. Всі технології, які використовує Crow — радіолокаційне виявлення, радіопеленгація, електрооптичне виявлення, глушіння каналу передачі даних, глушіння чи підміна GNSS — інтегровані в єдиний операційний пост через блок управління та контролю C4ARMS.

Читайте також: ЗСУ мають неймовірно рідкісну іспанську бронемашину, яких всього три у світі