xcounter
#

ЗСУ мають неймовірно рідкісну іспанську бронемашину, яких всього три у світі

16938
Модифікація VRAC на базі Pegaso BMR, фото від користувача соцмережі Х @LordAshcroft
Модифікація VRAC на базі Pegaso BMR, фото від користувача соцмережі Х @LordAshcroft

На фото засвітилася щонайменше одна рідкісна машина VRAC в руках ЗСУ

Сили оборони України на полі бою використовують дуже рідкісний зразок озброєння та військової техніки — бронемашину родом з Іспанії, зображення якої нещодавно поширилося у соцмережах, як розповідають дослідники з Ukraine Weapons Tracker.

Йдеться про аварійно-рятувальну VRAC, створену на базі бронетранспортера Pegaso BMR — як відзначається у повідомлення, конкретно цю машину для ЗСУ було модифіковано для медичної евакуації.

Читайте також: Як Іспанія передала Україні гаубиці OTO Melara Mod 56 для знищення рашистів

Стверджується, що саме цих машин — у версії VRAC — у світі існує всього три одиниці, водночас чи була ця машина передана ЗСУ у рамках оборонної допомоги або ж вона опинилася у руках наших військових іншим шляхом зараз залишається невідомо.

Нагадаємо, перший прототип іспанського колісного бронетранспортера Pegaso BMR був представлений у 1975 році, у серійне виробництво машина була запущена через чотири роки, у 1979.

BMR 3560.50 Україна бронетранспортер
Базова версія BMR 3560.50, фото — USAF, Master Sgt. Scott Wagers

У базовій версії BMR 3560.50 (BMR-PP) ця машина може бути озброєна кулеметом чи 40-мм гранатометами, було також створено низку інших модифікацій цього бронетранспортера — з ПТРК, бойова інженерна машина, машина РХБЗ, самохідний міномет, командно-штабна машина тощо.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, що Державна прикордонна служба України отримала від Іспанії гвинтівки Cetme L, і це здивувало самих іспанців.

Читайте також: Іспанія модернізує за 10 млн євро кулемети зразка 1965 року на зразок 1968 року