xcounter
#

ДПСУ отримала від Іспанії гвинтівки Cetme L, що здивувало самих іспанців

26296
 Прикордонники з іспанськими штурмовими гвинтівками Cetme L під час урочистостей на честь 32-річчя Незалежності України, фото – прес-служба ДПСУ
Прикордонники з іспанськими штурмовими гвинтівками Cetme L під час урочистостей на честь 32-річчя Незалежності України, фото – прес-служба ДПСУ

Ці гвинтівки понад 20 років лежали на складах, їх поява знову в строю була неочікуваною

В рамках своєї військової допомоги Іспанія поставила в Україну невідому кількість штурмових гвинтівок Cetme L калібру 5,56 міліметрів, які ще в 1999 році були зняті з озброєння іспанської армії та лежали весь цей час на складах зберігання.

Міноборони Іспанії офіційно не заявляло про намір поставити таку зброю Силам оборони України, вперше іспанські автомати Cetme L "засвітились" під час урочистих заходів у Києві в руках бійців Держприкордонслужби, пише іспанський портал Infodefensa.

Читайте також: Уразити FPV-дроном ЗРК "Тор", який у РФ вважається найбільш ефективним проти БПЛА: game changer як він є
Прикордонники з іспанськими штурмовими гвинтівками Cetme L під час урочистостей на честь 32-річчя Незалежності України, фото – прес-служба ДПСУ

Автори видання деталізують, що гвинтівки Cetme L були зняті з озброєння після того, як іспанська армія вирішила остаточно перейти на штурмові гвинтівки G-36 від німецького концерну Heckler&Koch для оснащення усіх родів військ – Сухопутні війська, авіація та ВМС.

В свою чергу, назва гвинтівок Cetme походить від іспанської абревіатури "Центр спеціальних технічних досліджень матеріалів", створеного за часів диктатури Франко для власного виробництва зброї. Гвинтівки Cetme мали кілька модифікацій, найкращою з яких за якістю виготовлення та характеристиками виявилась модифікація Cetme C.

Іспанська штурмова гвинтівка Cetme C, ілюстративне фото з відкритих джерел

Передані нам гвинтівки Cetme L були найпізнішим та найбільш проблемним варіантом цієї зброї, оскільки іспанські військові часто скаржились на проблеми з роботою автоматики, на деформації через перегрів або корозію окремих компонентів цих автоматів.

Через ці причини Міноборони Іспанії й прийняло рішення відмовитись від гвинтівок Cetme L на користь німецьких G-36, частину автоматів було покладено на склади зберігання. Тому, як наголошують автори Infodefensa, поява іспанських Cetme L у розпорядженні бійців ДПСУ викликала у них як мінімум подив.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, що станом на початок червня 2023 року Іспанія дала ЗСУ техніки майже на бригаду, зокрема роту танків Leopard 2A4. Також ми розповідали про те, як Іспанія передала Україні гаубиці OTO Melara Mod 56 для знищення рашистів.

Іспанська штурмова гвинтівка Cetme L, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Знищена загоризонтна РЛС "Предел-Э" - чи дійсно вона така унікальна та про що говорить її ураження