xcounter
#

Як Іспанія передала Україні гаубиці OTO Melara Mod 56 для знищення рашистів

15551
 Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56, ілюстративне фото з відкритих джерел

І якими були особливості навчання наших військових при опануванні цих артсистем

У відкритому доступі з’являється все більше свідчень про те, як бійці ЗСУ в боях проти армії РФ використовують зокрема легкі 105-мм гаубиці типу OTO Melara Mod 56, отримані в рамках військової допомоги від Іспанії.

Хоча серійне виробництво OTO Melara Mod 56 стартувало ще у 1957 році, тому її можна називати "гаубиця-ветеран", ця артсистема досі є однією з найбільш масових в складі іспанської армії. Довідник The Military Balance 2023 вказує, що сухопутні війська Іспанії мають загалом 268 буксируваних артсистем усіх типів та калібрів, зокрема 146 одиниць OTO Melara Mod 56. Тому в чомусь виглядає закономірним, що такі гаубиці в підсумку перейшли і в розпорядження ЗСУ, як частина допомоги від країн Заходу.

Читайте також: Супутник показав вдалі влучання ЗСУ по росіянам в Октябрському (фото)
Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56 в розпорядженні ЗСУ, зима 2023 року, зображення з відкритих джерел

Портал Infodefensa в своїй публікації уточнює, що Іспанія поставила для ЗСУ вісім гаубиць OTO Melara Mod 56 (в зведеннях Oryx було про 6 гаубиць цього типу), які були поставлені нашому військову орієнтовно на початку січня 2023 року. Про сам факт доставки цих артсистем в Україну публічного оголошення не було, на відміну від інших пакетів військової допомоги від Іспанії, котрі щоправда стосувались участі Мадрида в "танковій коаліції".

Про намір дати такі гаубиці ЗСУ Іспанія офіційно заявляла ще у листопаді 2022 року, і ці артсистеми мали бути поставлені разом із додатковими ЗРК типу MIM-23 HAWK. Фактично навчання наших артилеристів для стрільби із OTO Melara Mod 56 стартувало наприкінці 2022 року.

Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56 в розпорядженні ЗСУ, літо 2023 року, джерело - twitter-профіль - Ukrainian Front

Як вказують автори Infodefensa, курс такого навчання пройшли 20 наших військових, в якості інструкторів виступали військовослужбовці 32-го змішаного артилерійського полку в регіоні Альмерія.

Найбільш цікава деталь тут полягає саме в кількості бійців ЗСУ, які проходили навчання: якщо співставити з тим, що для OTO Melara Mod 56 обслуга складає 7 осіб, значить для навчання потрібно було залучати 56 бійців; і тут може бути два варіанти – або навчені в Іспанії артилеристи по поверненню в Україну донавчали інших своїх колег, або ж OTO Melara Mod 56 в строю ЗСУ використовуються із неповним штатом обслуги.

Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо говорити про інші характеристики 105-мм гаубиць OTO Melara Mod 56, переданих від Іспанії для України, то вони є такі: маса – 1,3 тони, заявлений темп стрільби – до 6 пострілів на хвилину, максимальна дальність ведення вогню – до 14 км.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, що Іспанія дала ЗСУ техніки майже на бригаду, зокрема роту танків Leopard 2A4. Також ми розповідали про проблему, яка лишається не вирішеною ще з червня 2023 року - Іспанія має "вільну" батарею Patriot для України, але передати її поки що заважає Туреччина.

Читайте також: Поляки взяли на ремонт перші Leopard 2A4 від ЗСУ, де буде ремонт Leopard 2A5 та A6 – питання відкрите