xcounter
#

Іспанія має "вільну" батарею Patriot для України, але передати її поки що заважає Туреччина

13741
Пускова M903, фото ілюстративне, джерело – U.S. DoD
Пускова M903, фото ілюстративне, джерело – U.S. DoD

Від Іспанії Україна може отримати максимум одну батарею ЗРК Patriot, але є нюанс

Іспанія має на озброєнні три батареї зенітних ракетних комплексів Patriot, і Україна разом з Нідерландами наполягають на тому, щоб одна з цих батарей посилила протиповітряну оборону України – про це йдеться у матеріалі іспанського видання El Pais.

Так, під час 2-го саміту Європейської політичної спільноти, що відбувся на початку червня цього року, президент Володимир Зеленський передав прохання про виділення ЗРК Patriot для України очільнику уряду Іспанії Педро Санчесу.

Читайте також: Іспанія дала ЗСУ техніки майже на бригаду, зокрема роту танків Leopard 2A4
Patriot
ЗРК Patriot. Фото U.S. DoD

Разом з тим, паралельно питання передачі Україні іспанського ЗРК обговорювалося спільно з Нідерландами та Туреччиною – відповідно з прем’єр-міністром Марком Рютте та президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

Річ у тім, що з трьох батарей ЗРК Patriot, що є в Іспанії, дві є важливими для національної оборони країни і передаватися не будуть, а ще одна станом на сьогодні розгорнута в Туреччині, на базі Інджирлік – вона перебуває там вже восьмий рік, з 2015.

І відповідно саме ця третя батарея є кандидатом на посилення ЗСУ – Іспанія готова виділити її Україні, але президент Туреччини Ердоган наполягає на тому, щоб Patriot перебував в країні, як мінімум до того часу, поки не закінчиться термін дії контракту, а саме до 31 грудня 2023 року.

Окремо нагадаємо таке – що Іспанія всього має 18 пускових установок Patriot, сформовані у три батареї, у версії PAC-2+, які були закуплені у Німеччини у 2004 та 2015 роках. Країна планує модернізувати їх до версії PAC-3 MSE, щоб вони могли збивати й балістичні ракети, а також закупити четверту батарею – на ці плани Мадрид виділив 1,4 млрд євро.

Patriot Повітряні Сили ЗСУ Україна війна
Українські військові під час навчання на Patriot у Німеччині. Фото: Bundeswehr/Johannes Heyn

Щодо України, то нещодавно президент Володимир Зеленський заявив про потребу у 50 батарей Patriot – згодом у Повітряних Силах ЗСУ підтвердили, що це амбітна, але цілком реальна мета, і ці комплекси потрібні для захисту України від російської загрози.

Читайте також: Уряд Нідерландів працюватиме над збільшенням кількості Patriot для України: які резерви та реальна можливість