xcounter
#

Уряд Нідерландів працюватиме над збільшенням кількості Patriot для України: які резерви та реальна можливість

Patriot збройних сил Нідерландів (фото: Koninklijke Landmacht)
Patriot збройних сил Нідерландів (фото: Koninklijke Landmacht)
10638

Пошук нових донорів ЗРК Patriot для України, попри цілих 17 країн-операторів у світі, насправді є надскладною задачею

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте [Mark Rutte] повідомив що його уряд працює над тим, щоб збільшити кількість зенітних ракетних комплексів Patriot для України. Таку заяву він зробив під час саміту Європейської політичної спільноти, який сьогодні, 1 червня, проходить у Молдові. Й з огляду на те, що під загрозою атак з використанням балістичних ракет знаходиться вся країна, ініціатива цілком зрозуміла.

Мова йде про можливість передачі ЗРК від самої країни, яка вже передала декілька пускових з запасом ракет до комплексу від Німеччини, а також про спробу вмовити інші країни передати Patriot. Нагадаємо, що наразі окрім цих двох країн, одну батарею передали США.

Читайте також: У РФ вперше підняли у повітря свій аналог ударного БПЛА Akıncı - "Сириус" (відео)
AN/MPQ-65
РЛС AN/MPQ-65 - головний компонент Patriot (фото: US DoD)

Водночас пошук нових донорів може виявитись занадто складним процесом. Справа в тому, що серед європейських операторів цього ЗРК, окрім Німеччини та Нідерландів, лише Швеція, Іспанія, Польща, Румунія та Греція.

Але з цього переліку одразу можливо виключити Грецію, яка не постачає озброєння на пряму, тим більше, що у країни шість батарей Patriot PAC 2, які не можуть перехоплювати балістичні цілі. У аналогічній версії й ЗРК в Іспанії.

Patriot PAC 2
Іспанський Patriot PAC 2 (фото: Ministerio de Defensa España)

Європейськими операторами Patriot PAC 3 є Польща, Румунія та Швеція. Але вони лише нещодавно почали їх отримувати й вклали у це дуже вагомі кошти. Наприклад, перші елементи першої батареї Patriot РАС-3 із семи замовлених за 3,9 млрд доларів румунськими збройними силами були отримані у 2020 році, а кінець поставок запланований на 2026 рік.

Польща за чотири Patriot РАС 3 виклала 4,75 млрд доларів, й почала інтеграцію перших комплексів лише у жовтні 2022 року. Швеція свою першу батарею з чотирьох отримала у листопаді 2021 року, а повна бойова готовність всіх ЗРК очікується також на рівні 2026 року.

Враховуючи те, що над Румунією часом пролітають російські крилаті ракети, а у Польщі взагалі падають, полетівши у повітряному просторі країни НАТО мінімум 450 км, навряд ці держави зможуть стати донорами Patriot. Чи погодиться на це Швеція - об'єктивно навряд, бо країна ще не в НАТО.

Patriot РАС 3
Patriot РАС 3 збройних сил Польщі (фото: Wojsko Polskie)

Пошук додаткових Patriot PAC 3 у Нідерландах також обмежений тим, що у країні їх всього три батареї (одна з яких тепер неповного складу). А найбілішим їх оператором цих ЗРК залишається Німеччина, яка тепер володіє , орієнтовно, 11 батареями. Чи погодиться Берлін передати ще один Patriot - окреме питання.

Водночас пошук Patriot поза межами Європи та США вочевидь навряд щось дасть: Ізраїль, Японія, Йорданія, Кувейт, Катар, Саудівська Аравія, Тайвань, Південна Корея, ОАЕ - не належать до країн, які готові надавати зброю такого рівня, а для деяких з них, наявність таких систем є катастрофічно важливою умовою власної безпеки.

Patriot
Patriot у Кореї (фото: US DoD)

Саме тому єдиним реальним донором залишаються США, які є найбільшим операторам таких систем у світі. А альтернативою є лише варіант, коли одразу декілька країн величезними зусиллями зможуть разом зібрати одну батарею.

Й в цій ситуації, здається, просто легше передати Україні далекобійне ракетне озброєння для полювання на російські пускові балістичних ракет на території самої РФ.

Читайте також: Головна загадка нового пакету допомоги США на 300 млн доларів: ракети ​AIM-7