xcounter
#

Поляки взяли на ремонт перші Leopard 2A4 від ЗСУ, де буде ремонт Leopard 2A5 та A6 – питання відкрите

3354
Башта від Leopard 2 в цеху заводу Bumar-Labedy, фото - Leszek Chemperek/CO MON
Башта від Leopard 2 в цеху заводу Bumar-Labedy, фото - Leszek Chemperek/CO MON

Початок ремонту українських танків ще не означає, що суперечка між Польщею та Німеччиною остаточно закрита

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак в суботу 22 липня заявив, що завод Bumar-Labedy зі складу державного оборонного концерну PGZ в місті Глівіце взяв для проведення ремонтних робіт перші два танки Leopard 2A4 зі складу Збройних Сил України. Стан цих машин не розкривається, на фото, яким очільник Міноборони Польщі супроводив своє повідомлення, можемо побачити лише один танк на тралі.

Про можливий ремонт танків типу Leopard 2 в розпорядженні ЗСУ на потужностях саме польського ОПК Польща та Німеччина домовлялись ще у квітні 2023 року, після чергового засідання у форматі "Рамштайн". Але передача на ремонт перших українських "Леопардів" аж ніяк не означає, що цей проект запрацював на повну потужність.

Читайте також: Польща хоче літаючу БМП на базі S-70 Black Hawk для своїх десантних військ
Перший Leopard 2A4 зі складу ЗСУ, переданий для ремонту на завод Bumar-Labedy, 22 липня 2023 року, джерело - Twitter-профіль міністра оборони Польщі Маріуша Блащака

Автори порталу Defence24 нагадують, що між Німеччиною та Польщею досі тривають суперечки про те, де ж по факту ремонтуватимуться танки типів Leopard 2A5 та Leopard 2A6, передані в розпорядження ЗСУ.

Оскільки Міноборони Німеччини на даний момент не влаштовує той факт, що представники польського PGZ просять завищений, як на думку німців, кошторис за послуги технічного обслуговування танків, зокрема лише за технічний огляд однієї машини – близько 100 тисяч євро.

В західній пресі циркулювала інформація, що Німеччина може взагалі вийти із спільного з Польщею проекту по ремонту танків для ЗСУ. Але поки що Міноборони Німеччини обмежувалось лише таким оголошенням в своєму профілі на Twitter – "ремонт танків Leopard 2A5 та A6 може початись, як тільки Збройні Сили України вкажуть на таку необхідність. Поки що тривають перемовини про те, як ремонтувати танки Leopard 2A4".

Потужності польського заводу Bumar-Labedy, фото - Міноборони Польщі
Читайте також: Британці майже рік назад зробили для ЗСУ машину Wolfram під Brimstone, але стало відомо тільки зараз