xcounter
#

Іспанці купують понад 500 ракет до своїх ЗРК, які мають доведену успішність у майже 100 відсотків

6561
Пуск зенітної ракети Mistral 3, фото — MBDA
Пуск зенітної ракети Mistral 3, фото — MBDA

Ракети обійдуться Іспанії у майже 350 млн доларів, але угода також передбачає низку іншого обладнання та супутніх послуг, зокрема й модернізацію пускових

Оборонне відомство Іспанії отримало згоду від уряду країни на закупівлю для свого війська понад п’яти сотень зенітних ракет Mistral 3 до однойменного зенітного ракетного комплексу.

Як розповідає видання Infodefensa, йдеться про контракт на суму у 324,6 млн євро (343,96 млн доларів), який передбачає закупівлю 522 одиниць ракет Mistral 3, а також іншого обладнання.

Читайте також: ЗСУ мають неймовірно рідкісну іспанську бронемашину, яких всього три у світі
зенітна ракета Mistral 3
Зенітна ракета Mistral 3, фото — MBDA

Так, наприклад, у рамках угоди іспанці хочуть модернізувати ще сотню своїх пускових ЗРК Mistral, закупити навчальне обладнання та отримати пакет комплексного матеріально-технічного забезпечення.

Як відзначають іспанці, модернізація цього ЗРК надасть їм високу ефективність проти низки таких загроз, як літаки та гелікоптери, ракети, а також різних типів безпілотних літальних апаратів.

зенітна ракета Mistral
Пуск зенітної ракети Mistral, фото — Ejército de Tierra español

Щодо зенітної ракети Mistral 3, то це найсучасніша версія ракети від MBDA, де стверджують, що вона має "доведений успіх" у знищенні повітряних цілей на рівні 96 відсотків.

Серед переваг цієї ракети відзначається реалізована схема пуску за принципом "вистрілив-забув", стійкість до засобів протидії, високий відсоток ймовірності знищити ціль з першого пострілу, висока маневреність ракети та висока надзвукова швидкість, а також термін служби у 20 років без обслуговування.

Нагадаємо, що у червні цього року Франція, Бельгія, Естонія, Угорщина та Кіпр оприлюднили свої плани із спільної закупівлі ЗРК Mistral, у вересні стало відомо, що у проєкт також хоче вписатися і Румунія.

Зенітні ракетні комплекси Mistral також використовують Сили оборони України на полі бою проти російського окупаційного війська.

Тактико-технічні характеристики зенітної ракети Mistral 3:

  • довжина — 1,88 м;
  • маса — менш як 20 кг, з них бойова частина — 3 кг;
  • діаметр — приблизно 92 мм;
  • швидкість — 930 м/c;
  • дальність дії — від 500 м до 8000 м;
  • висота перехоплення — до 6000 м.
Читайте також: Пробити 19 мм броньованої сталі після 22 метрів під водою або як іспанці з бронемашин хочуть нищити катери