xcounter
#

Хезболла пригрозила Ізраїлю та США російськими протикорабельними комплексами "Бастион" з ракетами "Оникс"

7257
Хезболла пригрозила Ізраїлю та США російськими протикорабельними комплексами "Бастион" з ракетами "Оникс"

І це реальна загроза, бо Хезболла вже успішно використовувала протикорабельні ракети проти кораблів ВМС Ізраїлю, а "Бастион" передавався РФ до Сирії

Бойовики Хезболли розповсюдили відео в якому показали, що мають цілий ряд протикорабельних берегових комплексів, які готові використати проти ворога. У короткому ролику перелічуються їх технічні можливості без назв.

Серед них іранський береговий комплекс Noor з дальністю пуску у 120 км - копія китайського YJ-82 з ракетою С-802. А також її подальший розвиток - Qader дальністю 300 км. А також російський береговий комплекс "Бастион" з ракетами "Оникс" з аналогічною дальністю.

Читайте також: У США розкрили для чого передають Україні ракети повітря-повітря AIM-9M

Серед інших засобів, окрім ракет - іранські катери та міні-субмарини класу Ghadir. Водночас потрапляння у руки бойовиків протикорабельних ракет більш ніж реалістичний сценарій. Справа в тому, що Хезболла у 2006 році вже використовувала протикорабельну ракету Noor (С-802) для атаки ізраїльського корвета "Ханит".

Noor (С-802)
Noor (С-802)

Атака була успішною - корабель зазнав пошкоджень, чотири члени екіпажу загинули, ремонт тривав близько одного місяця.

Тому можливість того, що Хезболла дійсно має на озброєнні російських береговий ракетний комплекс "Бастион" дійсно можлива. У 2007 році РФ здійснила продаж двох таких берегових комплексів Сирії, які потрапили до країни десь на рівні 2011-2012 року.

ПКР Qader
Пуск ПКР Qader

Також були не виключені й подальші постачання комплексів "Бастион" до цієї країни, при цьому Хезболла має більш ніж істотну підтримку з боку Сирії, включно з передачею озброєння.

береговий комплекс Бастион
Береговий комплекс "Бастион"

У будь-якому випадку загроза використання бойовиками протикорабельних ракет дійсно існує, про що прямо говорить досвід 2006 року. Більше того, за цей час, як це не дивно звучить, але протикорабельні можливості терористичних організацій лише збільшились.

Також необхідно додати, що зараз США розгортають у Середземному морі першу авіаносну ударну групу на чолі з найновішим Gerald R. Ford, а також ракетним крейсером USS Normandy та ракетними емінйями USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney, USS Roosevelt, а також підводними човнами, які традиційно входять до складу АУГ.

Читайте також: Як у Армії США "буксують" з системами активного захисту для своїх Abrams, Bradley та Stryker