xcounter
#

З'явилось перше фото касетних снарядів M864 від США у ЗСУ

2918
Касетні снаряди M864 у ЗСУ
Касетні снаряди M864 у ЗСУ

Час від оголошення про передачу касетних боєприпасів від США до України, до моменту їх першого фото у ЗСУ склав лише 17 днів

Використання касетних артилерійських боєприпасів M864 набуває значного поширення й після перших відео з їх використанням, з'явилось й фото цих снарядів на позиціях українських артилеристів.

Відповідне фото зі снарядами, які мають маркування D864, що відповідає снаряду M864 опублікувала спільнота Ukraine Weapons Tracker. Й нагадаємо, що про їх передачу Вашингтон офіційно оголосив 7 липня цього року.

Читайте також: Рашисти показали вкрай цікавий невідомий й високотехнологічний дрон, який бив по їх позиціях

Снаряд M864 містить 72 касетних субелемента - 24 кумулятивних M46 та протипіхотних M42, які важать 208 та 213 грамів. Можливості кумулятивного M46, який уражає цілі зверху, дозволяють пробити приблизно 70 мм бронесталі, що в цілому достатньо для ураження навіть танків, не говорячи вже про легшу бронетехніку.

M864 оснащується газогенератором для збільшення дальності вогню, й балістика снаряда вважається ідентичною осколово-фугасному M549. При стрільбі з гаубиці M777 дальність його польоту складає трохи більше 30 км, при використанні 52-калібреної артилерійської системи цей показник збільшується до орієнтовно 40 км.

Вважається, що ефективність одного касетного артилерійського боєприпасу відповідає 7-15 осколково-фугасних снарядів. На практиці це означає значне зменшення витрати боєприпасів, скорочення часу на виконання вогневої задачі та зменшення кількості артилерійських систем, які необхідно використати для цього.

На практиці це має вирішальне значення в умовах очевидного дефіциту осколково-фугасних боєприпасів на Заході, меншої кількості артилерії у ЗСУ ніж у РФ, а також умов контрбатарейної боротьби.

Водночас задекларований у США рівень відмови субелементів на рівні 2,34% у порівнянні з тим, що Україна й так є найбільш засміченою вибуховими пристроями країною у світі, навряд можливо вважати критичним.

Читайте також: Чому для України ATACMS - це й засіб ППО: у Повітряних Силах зазначили, чому саме так