xcounter
#

Удари балістичними "Искандер-М": скільки РФ могла накопичити цих ракет за пів року

"Искандер-М" з балістичною ракетою 9М723
"Искандер-М" з балістичною ракетою 9М723
5259

Армія РФ активізувала використання ОТРК "Искандер-М" з балістичною ракетою 9М723 для ударів по Україні на фоні економії крилатих ракет морського та повітряного базування

Сьогодні у ніч з 18 на 19 жовтня ворог здійснив чергову атаку по Україні з використанням балістичного озброєння. Як повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ загалом у комбінованому далекобійному ударі ворог запустив п'ять балістичних ракет з оперативно-тактичного ракетного комплексу "Искандер-М", одну зенітну ракету для удару по землі з С-300, також була запущена одна крилата ракета, 9 дронів-камікадзе типу Shahed-136 та одна керована Х-59.

Загалом нашим захисникам вдалось збити лише одну Х-59 та 3 літако-снаряди.

Читайте також: Казахстан повідомив про блокаду експорту до РФ товарів військового призначення, дронів та електроніки

На фоні цього удару вкотре прослідковується мінімізація використання РФ крилатих ракет. І за весь поточний місяць це лише друга крилата ракета, яку запустив ворог. Водночас цю атаку відрізняє відносно концентроване використання балістичних ракет.

Якщо брати період із завершення торішній осінньо-зимової ракетної кампанії РФ, то починаючи з 1 квітня ворог загалом використав лише до 42 балістичних ракет 9М723 від "Искандер-М". Приблизний параметр пов'язаний з тим, що у деяких випадках у звітах ПС ЗСУ не вказувалась точна кількість балістичних ракет і частка з них могла бути зенітними для ЗРК С-300 чи С-400.

Востаннє ворог запускав понад п'яти балістичних ракет 10 червня - 8 одиниць, без уточнення типу, жодна не перехоплена, та 29 травня - 11 ракет, всі були збиті. А загалом статистика використання ворогом балістичних ракет на основі зведень від Командування ПС ЗСУ з 1 квітня по 19 виглядає наступним чином:

Використання РФ балістичних ракет
  • Квітень: 28 запущено, 14 збито
  • Травень: 20 запущено, 7 збито
  • Червень: 3 запущених, 0 збито
  • Липень: 8 запущених, 0 збито
  • Серпень: 2 запущено, 1 збита
  • Вересень: не використовувалось
  • До 19 жовтня: 8 запущених, 0 збито

Також завдяки повідомленням Головного управління розвідки Міноборони відомо скільки РФ орієнтовно виробляє балістичних ракет до "Искандер-М" на місяць. Зокрема у травні цього року оцінка складала 5 одиниць балістичних ракет 9М723. Але вже серпні було повідомлено, що лише у серпні у планах РФ було виробити 30 балістичних ракет до "Искандер-М". Таким чином можливо отримати орієнтовний показник виробництва ракет 9М723 у 25 одиниць протягом квітня-липня, та, якщо брати найбільш негативний сценарій - по 30 ракет протягом серпня та вересня.

Тобто ворог додатково з квітня по середину жовтня міг виробити, приблизно, 100 ракет до "Искандер-М". До них також можливо додати близько півсотні одиниць 9М723, які залишились у ворога після завершення осінньо-зимової ракетної кампанії. Й загалом виходиться, що в арсеналі РФ, враховуючи витрату ракет, залишається умовна сотня балістичних ракет до ОТРК "Искандер".

Читайте також: Скільки вертольотів уразив ATACMS на аеродромі у Луганську (супутникові знімки)