xcounter
#

Пентагон розповів, як знімали з консервації M777 та M1167 для ЗСУ, і чому техніка йшла довго

10543
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, літо 2022 року, фото з відкритих джерел
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, літо 2022 року, фото з відкритих джерел

Бо частина цієї техніки стояла на одній із баз в Кувейті, і була боєздатною лише "на папері"

Видання Defense News пише, що генеральний інспектор Пентагону оприлюднив результати ревізії однієї з передових баз зберігання армії США в Кемпф-Арінджан (Кувейт), звідки зокрема були взяті для ЗСУ шість гаубиць M777 калібру 155-мм та 29 бронемашин M1167 під ПТРК TOW протягом весни-літа 2022 року. І з цієї ревізії випливають наступні результати.

Хоча техніка на таких передових базах зберігання відноситься до "недоторканного армійського запасу" (APS), та має бути в постійній готовності до зберігання, потреби таких баз Пентагон фінансував та фінансує у кращому випадку на третину від необхідного, наприклад на 2023 фінансовий рік було фактично виділено лише 27 мільйонів доларів, у той час як просили мінімум 91 мільйон доларів. І це привело до невтішних результатів, що прямо впливали на темпи поставки потрібної "ще на вчора" зброї для ЗСУ.

Читайте також: Уряд Нідерландів працюватиме над збільшенням кількості Patriot для України: які резерви та реальна можливість
Бронемашина M1167 з ПТРК BGM-71 TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наприклад, хоча обслуговування техніки в Кемпф-Арінджані мало відбуватись лише силами персоналу 401-го батальйону польової підтримки та компанії-підрядника Amentum зі штату Вірджинія, в березні 2022 року туди довелось відрядити мобільну групу ремонтників армії США, зокрема для перевірки реального стану техніки та озброєння.

Підрядник зміг показати одну гаубицю, яка "на папері" була боєздатна, але фактична перевірка показала, що ця гаубиця "могла вбити кого завгодно з обслуги". А подальша перевірка показала, що усі шість гаубиць M777, які мали передати для ЗСУ, мали проблеми з технічним станом. Наприклад, в усіх шести гаубицях не поміняли вчасно стару гідравлічну рідину, що в принципі "могло привести до катастрофічних наслідків". А в чотирьох із шести гаубиць були неправильно суміщені затвор та зубчаста рейка.

Робота розрахунку гаубиці M777, жовтень 2022 року, фото ілюстративне

Первинний ремонт з усуненням цих неполадок "на місці" обійшовся в 114 тисяч доларів, але й не став вирішенням проблеми. Бо, як відзначається в звіті Пентагону, навіть коли ці шість гаубиць відправляли до України в липні 2022 року, там все рівно були проблеми з ударно-спусковим механізмом та зі зношеністю ударників.

Коли в серпні 2022 року виникло питання, що з бази в Кувейті потрібно поставити 29 машин M1167, то "на папері" були боєготові 28 одиниць, а по факту лише три. Проблеми були з розрядженими батареями, непрацюючими фарами і датчиками, пошкодженими ремнями безпеки та протікаючими гідравлічними системами. Щоб оперативно відремонтувати і дати необхідну кількість машин, довелось вдаватись до "канібалізму запчастин". Але на етапі транспортування через Польщу "вилізла" нова проблема – так звана "суха гниль" на шинах.

M1167 з ПТРК BGM-71 TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел

Описані вище проблеми показали Пентагону, що при плануванні чергових передач своєї техніки для ЗСУ потрібно робити поправку на непередбачуваний час для ремонту неполадок. А на даний момент в рамках 30 пакетів військової допомоги для України американські військові вже передали техніки та озброєння на 18,2 мільярди доларів.

Читайте також: Німеччина або Нідерланди можуть купити для ЗСУ ще майже сотню Leopard 1A5, але є один нюанс