xcounter
#

Щитом по Куполу: у США хочуть позбутись залежності від ізраїльської системи ППО Iron Dome

Наземна система ППО Enduring Shield (Міцний щит),
Наземна система ППО Enduring Shield (Міцний щит),
6345

​Американська фірма Dynetics представила мобільну наземну систему ППО Enduring Shield ("Міцний щит"), призначену для виявлення, супроводження та ураження безпілотних літальних апаратів, крилатих ракет, ракет РСЗО, артилерійських снарядів та мінометних пострілів.

У своєму прес-релізі Dynetics стверджує, що Enduring Shield забезпечує 360-градусне виявлення загроз, може бути повністю включений в інтегровану армейську систему бойового командування ПВО та ПРО та забезпечує як кіберстійкість, так і захист від засобів радіоелектронної боротьби.

Є всі підстави стверджувати, що з таким позиціонуванням "Міцний щит" має стати прямим конкурентом знаменитої израїльської системи "Залізний купол", яку вже придбала армія США.

Читайте також: ​Ізраїль завершив постачання комплексу ПРО Iron Dome до США
За даними американської компанії Raytheon, яка співпрацює з Rafael для будівництва Iron Dome в США, кожна батарея може захистити площу 155 км²

Проєкт Enduring Shield запропонований армії США в рамках науково-технічної програми Indirect Fire Protection Capability Increment 2.

"Рішення "Міцний щит "використовує досвід компанії Dynetics у сегменті наземних пускових установок, включаючи гіперзвукові ракети та інші програми. Ми готові запропонувати це повністю американське рішення для армії", - заявив Ронні Хроністер, старший віце-президент за військових технологій та виробництва компанії Dynetics.

Візуально дві системи ППО побудовані за схожим принципом. Проте "Залізний купол" вже пройшов перевірку реальними бойовими діями

Виробництво компонентів, виконання початкового збирання нового комплексу буде проводитися в Хантсвіллі (штат Алабама). Остаточне збирання та системна інтеграція будуть виконані в Лоутоні (штат Оклахома). Компанія Dynetics є 100% -ною дочерньою компанією Leidos Inc.

Поява цього проєкту може стати ознакою жорсткої конкурентної боротьби за майбутні замовлення від збройних сил США. До цього часу було відомо про те, що Армія США закупила у Ізраїлю дві нові батареї Iron Dome для захиститу від нападу на свої більш потужні системи ПРО - це Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

комплекс THAAD ЗРК Iron Dome
Iron Dome має захистити білшь потужний комплекс THAAD

Слід відзначити, що ізраільський комплекс Iron Dome у своєму сегменті вважається найкращою системою протиракетної оборони із доведеною на практиці ефективністю.

Кожна батарея Iron Dome складається з трьох пускових установок з 10-20 протиракетами Tamir у кожній, радіолокаційної станції та пункту управління. Одна батарея, оціночно, дозволяє захистити до 150 кв. км.

Швидкість реакції комплексу складає лічені секунди, а вірогідність успішного перехоплення, наразі, оцінюється у 0,9. Вартість однієї батареї точно не відома та оцінюється у доволі великих межах: від 50 до 170 млн доларів.

батарея Iron Dome
Батарея Iron Dome для армії США

Протиракета Tamir, попри оснащення чутливою радіолокаційною головкою самонаведення, має невеликі габарити та вагу у 90 кг, що забезпечує надвисоку маневреність.

Вартість пуску оцінювалась у 30-40 тисяч доларів, проте існує інформація про значне зменшення ціни ракети завдяки серійному виробництву та деякому спрощенню технологій без втрати ефективності.

Tamir Iron Dome
Протиракета Tamir

Також цікавою є особливість роботи комплексу, яка пов’язана із тим, що головною загрозою для Ізраїля є реактивні некеровані снаряди типу Qassam із низькою точністю. РЛС будує траєкторію їх польоту, оцінює загрозу та лише у випадку необхідності дає команду на пуск протиракети.

Читайте також: Армія США сформувала дві батареї для використання нового ЗРК Iron Dome