xcounter
#

Хто б уявив, що Сербія робитиме свої крилаті ракети, але це уже є

9382
Проект сербської крилатої ракети під назвою Vila-1, вересень 2023 року, фото - European Defense Review
Проект сербської крилатої ракети під назвою Vila-1, вересень 2023 року, фото - European Defense Review

Що за ракети розробляють серби, і для чого ці розробки могли демонструвати Азербайджану

Президент Азербайджану Ільхам Алієв провів візит до Сербії, під час якого обговорювались зокрема можливі перспективи оборонної співпраці між двома країнами.

В рамках цих заходів, як розповідають азербайджанські ЗМІ, відбулась демонстрація зразків техніки та озброєння, яку вже виготовляє або ще розробляє сербський ОПК. І серед показаних систем можна побачити такі цікаві зразки, як "ракето-бомба" або ж локальний аналог GLSDB під назвою Kosava-1, та крилаті ракети з можливістю корекції маршруту в польоті Vila-1 та Vila-2.

Демонстрація сербських ракет Kosava-1, Vila-1 та Vila-2 під час візиту президента Азербайджану до Сербії, грудень 2023 року, фото - Trend News Agency

До цього моменту складно було б в принципі уявити, що Азербайджан буде цікавитись ракетами від Сербії, бо до цього Баку вів оборонну співпрацю переважно із Туреччиною та Ізраїлем. Але це уже є, тому варто проаналізувати ці ракетні розробки, які має Сербія.

Defense Express уже раніше розповідав про сербські Vila-1 та Vila-2, тому коротко повторимо найголовніше про ці зразки. Перша презентація відбулась під час виставки Partner 2023 у вересні цього року в Белграді, остаточно всі роботи за цими проектами мають бути завершені за 2-3 роки.

Головна та спільна особливість Vila-1 та Vila-2 – основну частину маршруту ці дозвукові крилаті ракети мають йти за інерційною системою навігації, але наведення на ціль має відбуватись з використанням оптико-електронної станції.

Проект сербської крилатої ракети під назвою Vila-2, вересень 2023 року, фото - European Defense Review

Спільні характеристики для обох сербських КР - дальність польоту до 300 кілометрів, швидкість польоту - 0,75-0,8 Мах, тривалість польоту – до півгодини, маса бойової частини – до 300 кілограмів, можливі різні варіанти спорядження. Різниця - Vila-1 має стартову масу 1000 кг та призначена для відстрілу з наземних та морських платформ, Vila-2 – стартова маса 750 кг, для запуску з авіаційних платформ.

Що стосується сербського аналога GLSDB під назвою Kosava-1, то тут варто виділити такі особливості. Ця ракето-бомба має стартову масу 248 кілограмів, дальність пуску – до 50 кілометрів, може запускатись із багатокаліберної РСЗВ сербського виробництва M-18 Oganj.