xcounter
#

Як зробити свій гібрид дрона-камікадзе та крилатої ракети, щоб бити по РФ

6124
Ту-141 "Стриж", перша імпровізована далекобійна зброя України, фото ілюстративне
Ту-141 "Стриж", перша імпровізована далекобійна зброя України, фото ілюстративне

Наша країна перша створила прототип такої зброї, тому має й далі розвивати роботи по цій темі

Схоже, що на тлі війни РФ проти України про необхідність власної далекобійної ракетної зброї задумались навіть у Сербії, бо інакше й не пояснити наступну історію.

В Белграді зараз йде оборонна виставка Partner 2023, на якій зокрема приватний сербський оборонний науково-дослідний інститут Viatacom показав два проекти своїх "баражуючих боєприпасів великої дальності" під назвами vILA 1 та vILA 2. І якщо уважно вчитуватись у характеристики цих двох проектів, то по суті виходить, що навіть сербські інженери почали працювати над гібридом крилатої дозвукової ракети та дрона-камікадзе.

Читайте також: У США суперечки щодо закупівель двох критично важливих ракет, одна з яких потрібна й Україні
Сербський проект гібрида дрона-камікадзе та крилатої ракети під індексом vILA 1, зображення - European Defense Review

Ці два проекти під назвами vILA 1 та vILA 2 мають такі спільні характеристики – дальність польоту до 300 кілометрів при швидкості в діапазоні 0,75-0,8 Мах, відповідно тривалість польоту – до півгодини, маса бойової частини – до 300 кілограмів (спорядження може варіюватись), пише в своїй публікації European Defense Review.

Система наведення – комбінована, до заданого району ці реактивні "баражуючі боєприпаси" мають йти з використанням інерційної системи навігації та радіолокаційного висотоміра, а от безпосереднє наведення на ціль має виконуватись із використанням оптико-електронної станції на борту цієї ракети/дрона-камікадзе.

Сербський проект гібрида дрона-камікадзе та крилатої ракети під індексом vILA 2, зображення - European Defense Review

Відмінності між цими двома розробками: vILA 1 призначена для запуску з наземних чи морських платформ, матиме стартову масу в 1000 кілограмів, довжина фюзеляжу – 5,5 метрів (без прискорювача), розмах крил – 2,7 метрів; vLA 2 – для запуску з авіаційних платформ, стартова маса зменшена до 750 кілограмів, довжина корпуса – 4,5 метрів, розмах крил – також 2,7 метрів. Повністю впоратись з розробкою проектів vILA 1 та vILA 2 сербський Viatacom планує за 2-3 роки,

Для воюючої України описані вище розробки можуть бути важливі одразу з кількох ракурсів.

Пуск "Нептуна" під час виропробувань

Для початку – як бачимо, це по суті спроба створити дешевший аналог крилатої ракети, не впираючись у проблему, що для складної системи наведення потрібна складна електроніка. Як у прикладі з модернізованим "Нептуном", щодо якого стала відома одна спірна деталь. А наша країна зараз саме у тій ситуації, коли нам потрібна масова далекобійна ракетна зброя для ударів по РФ.

І також інший аспект – можна навіть в чомусь стверджувати, що Україна стала піонером у створенні гібридів "посередині" між БПЛА та крилатими ракетами, і тут ми маємо на увазі Ту-141 "Стриж", які були з безпілотних розвідників конвертовані для ударів по території РФ.

І це була настільки успішна переробка, що РФ була вимушена визнати, що один "Стриж" у "Дягилево" пошкодив аж три Ту-22М3 та Х-32. Тому виглядає так, що наша країна має і далі рухатись і в тій траекторії по далекобійній зброї, яку сама ж заклала першою.

Пуск Ту-141 "Стриж", стоп-кадр з фільму ГУР МОУ "Збиті льотчики Росії"
Читайте також: Україна може отримати менше F-16 через Аргентину та Китай: ще один приклад тісного світу зброї