xcounter
#

Україна може отримати менше F-16 через Аргентину та Китай: ще один приклад тісного світу зброї

F-16 повітряних сил Данії (фото: Forsvaret)
F-16 повітряних сил Данії (фото: Forsvaret)
19569

Попри те, що це дійсно виглядає вкрай дико, але кількість винищувачів F-16, які може отримати Україна, залежить від складної геополітичної гри, яка зараз відбувається в Аргентині й замішані інтереси США та Китаю

Зараз аргентинські повітряні сили активно шукають варіанти оновлення авіапарку, але серед усіх доступних варіантів залишились лише вживані F-16 та китайські Chengdu JF-17. І у цьому виборі зійшлись інтереси США, Китаю, Данії, України та звісно самої Аргентини.

Для Аргентини питання оновлення авіапарку доволі критичне, бо все що в них є - це близько 20 одиниць A-4 Skyhawk у вкрай спірному льотному стані. Але цей вибір критично важливий для США, бо Вашингтон не хоче пускати на континент Китай.

Читайте також: "Уралвагонзавод" крім танків хоче робити й трактори, але точно не для фермерів
A-4 Skyhawk
A-4 Skyhawk повітряних сил Аргентини (фото: Rob Schleiffert)

Як пише Breaking Defense, Білий дім вже активно тисне на уряд Аргентини, бо Пекін активно демонструє не просто готовність продати свої винищувачі JF-17, а й забезпечити максимально комфортні умови.

Китай пропонує 15-20 абсолютно нових літаків, з можливістю поетапного розширення замовлення, з повним пакетом озброєнням, додатковими системами та оснащенням, а головне - за рахунок довготривалих кредитів. І якраз грошовий аспект, як доволі часто буває відносно вибору озброєння, може стати основним чинником.

JF-17
JF-17

Бо JF-17 не відрізняється ані характеристиками, ані унікальними можливостями, але його "супер-сила" - це якраз ціна, яка дозволила його купити Нігерії (вартість контракту 2014 року не оголошувалась) та М'янмі за 560 млн доларів замовити 16 одиниць JF-17 у 2015 році, тобто по 35 млн доларів за літак у версії Block 2.

Зазначається, що аргентинська делегація вже здійснила поїздку на китайський авіазавод №132 у Ченду, де збирались перші JF-17. Водночас самі машини будуть вироблені у Пакистані, де ця машина виробляється з початку 2010-х років.

Водночас перебити таку пропозицію США може лише вживаними F-16. Продати нові ці літаки США фізично не може, бо черга на них вже стоїть до 2027-2028 року та й ціна у 162,5 млн доларів за один F-16 для Аргентини не відповідає бюджету. Тому можливо передати вже "машини з пробігом", при цьому не свої, а з Данії.

F-16
F-16

Про саме такий намір говорить неофіційна інформація про запит від Агенції воєнного співробітництва міністерства оборони США (DSCA) щодо продажу до 38 вживаних F-16 з Данії до Аргентини загальною вартістю 338 млн. А джерела американського видання у Держдепартаменті США підтвердили, що напрям перемовин щодо цих літаків дійсно існує, але без уточнення кількості та вартості.

І звісно головна проблема для України в тому, що F-16 з Данії були ресурсом для посилення. І граничний його розмір - 44 винищувачі загалом, з яких 30 у льотному стані. Тому насправді й у Копенгагені цілком можуть відстоювати свої інтереси у вигляді посилення літаками саме України, як мінімум для власної безпеки та підтримки оголошеного вектора, а не вирішення не своїх заокеанських проблем.

Але цілком можливо, що данські вживані машини все ж таки розділять, бо для США запустити китайські оборонні компанії до Південної Америки - більш ніж загрозливий прецедент. Бо країни на цьому континенті не відрізняються потужними оборонними бюджетами, а дешеве китайське озброєння та ще на кредитних умовах може доволі легко стати дуже популярним.

Читайте також: Чи правда РФ стала робити в 2 рази більше танків, і що в них зараз по снарядам