xcounter
#

Скільки буде випускатися на рік F-16 та скільки часу необхідно, щоб його отримати після замовлення

F-16 (всі фото DoD US)
F-16 (всі фото DoD US)
6435

Поки виробництво F-16 не вражає об'ємом взагалі, та навіть вихід на "повну потужність" може дещо розчарувати, а зміна вибору на дорожчий F-35 ситуацію кардинально не змінить

У Lockheed Martin оголосили виробничі плани щодо випуску нових винищувачів 4+ покоління F-16, які зараз збираються на новій виробничі лінії у Грінвілі, штат Південна Кароліна після перенесення виробництва з Форту-Ворта, штат Техас.

Як повідомив О.Джей Санчес [OJ Sanchez], віце-президент Integrated Fighter Group та генеральний менеджер Lockheed Martin, план виробництва літаків передбачає поступове нарощування з метою вийти на рівень 2025 року на позначку у 48 машин на рік, або по чотири нових літаки на місяць. Про це він повідомив під час Паризького авіасалону у Ле-Бурже виданню Defense24.

Читайте також: Нова "міні-Кольчуга" для ЗСУ може "вполювати" Ил-20 на відстані 250 км: що відомо про РПС-7 "Інгул"

F-16

При цьому за весь 2022 рік, через складності перенесення виробництва, яке було значно ускладнено коронокризою, був випущений лише один літак. Протягом першого півріччя 2023 року також був збудований лише один F-16, але протягом наступного пів року має бути випущено ще 5-8 літаків. А перше суттєве зростання випуску має бути досягнуто лише у наступному 2024 році.

Водночас портфель твердих замовлень на F-16 складає 136 машин у версії Block 70/72 та очікується його розширення до 148 бортів. Й таким чином ці замовлення будуть виконані не раніше 2027-2028 років.

F-16

Таким чином навіть якщо мати відповідні кошти, чергу новим покупцям необхідно займати прямо зараз, щоб отримати машини на рівні 2029-2030 років. До речі про кошти, для розуміння, у випадку стандартної комплексної закупівлі машин з озброєнням, запасними частинами, навчанням тощо, треба розраховувати на 162,5 млн доларів за один F-16, про що говорить замовлення Болгарії.

Також слід зазначити, що у випадку бажання закупити замість F-16 вже винищувач п'ятого покоління F-35 за аналогічною комплексною угодою, необхідно розраховувати на максимальний цінник у 234,16 млн доларів за один винищувач, про що говорить приклад Чехії. Реальна ціна може бути нижчою в залежності від умов договору, бо зазвичай країни покупці отримають часткову локалізацію виробництва. Або взагалі отримають F-35 у вигляді допомоги та ще й зі скидкою, як це робить Ізраїль.

F-35

Випуск F-35 наразі складає приблизно 140 машин на рік, але попри більший випуск їх головний замовник самі США й тому чергу на машину п'ятого покоління все одно треба займати зараз, щоб також їх отримати на рівні кінця 2020-х років.

Читайте також: Явлення Герасимова рашистам: нібито відсторонений начальник генштабу РФ побідкався на удари С-200