xcounter
#

Аргентина у пошуках нового винищувача: коли навіть маючи гроші виникають проблеми

4831
JF-17 - один з кандидатів на заміну  A-4 Skyhawk
JF-17 - один з кандидатів на заміну A-4 Skyhawk

Аргентина хоче замінити свої A-4 Skyhawk на щось інше, але ситуація така, що до кожного гіпотетичного кандидата більше питань ніж відповідей

Аргентина намітила оновити власні повітряні сили та знаходиться у пошуку кандидата на хоча б часткову заміну своїх близько 20 одиниць A-4 Skyhawk, які є єдиними повноцінними ударними літаками країни.

На цю задачу уряд країни вже виділив 684 млн доларів на наступний рік, з яких окремо 20 млн виділено на підготовку наземної інфраструктури. Серед вимог до нових машин - наявність радара з активною фазованою решіткою, системи дозаправлення у повітрі, канал тактичної передачі даних та комплес РЕБ, пише видання Defense News.

Читайте також: Словаччина похвалилась новою колісною САУ, але першим покупцем будуть не ЗСУ

Як видно, бажані характеристики умовно абстрактні, але і закладена сума далека від можливостей закупити значну кількість машин. Зокрема вартість контракту подібна до угоди Болгарії від 2020 року на закупівлю восьми нових F-16 вартістю 512 млн доларів.

A-4 Skyhawk
A-4 Skyhawk повітряних сил Аргентини (фото: Rob Schleiffert)

Також уряд вже склав перелік з машин, які мають бути орієнтирами. Ними стали: JF-17 - китайсько-пакистанський літак, знову ж таки F-16, індійський Tejas, а також МиГ-35 з РФ.

Але не все так просто, бо в Аргентині діють юридичні норми, за якими на літаку не має бути будь-яких британських систем, що є відповіддю на бойкот Великою Британією з часів Фолклендської війни.

Через це "за бортом" опиняється величезна кількість гіпотетичних кандидатів: бувші у використанні Mirage F1, шведський Gripen та навіть корейських FA-50, який останнім часом доволі часто почав "з'являтися" у новинах після його закупівлі Польщею.

За джерелами видання, МиГ-35 не розглядається взагалі через політичні причини. А через використання британських компонентів повз Аргентину "пролітає" і Tejas.

Tejas
Tejas, національний індійський і не безпроблемний проект

Відносно F-16, то Аргентина вже направила запит до США, але з уточненням того, що до літака має бути інтегрована ізраїльська ракета I-Derby. Скоріш за все це пов'язано з бажанням відійти від доволі дорогої (понад 1 млн доларів за одиницю) ракети AIM-120 AMRAAM. Але жодної відповіді на цей запит з Вашингтона не надходило.

F-16
Заробляти можливо не лише на продажу F-16, а ще й на ракетах до нього

Таким чином, одним з взагалі небагатьох варіантів залишається JF-17, бо там немає британських деталей. Але з боку Defense Express зазначимо, що на JF-17 встановлюється російський РД-93 від "ОДК-Климов" (варіація РД-33 для МіГ-29). Єдина можлива альтернатива - китайський WS-13 Taishan, який фактично також є копією двигуна РД-33, але від них Пакистан відмовився.

JF-17
JF-17, якщо в ньому вбачається гібрид та F-16 та МиГ-21, то... треба просто бути тактичним

Таким чином Аргентина опинилась у ситуації, коли навіть маючи гроші пошук винищувача став проблемою. Та навіть за умови, якщо країна зніме умову до ракет F-16, чекати його можливо прийдеться роками, бо всі поточне постачання цього літака, зокрема для Словаччини та вже згаданої Болгарії, посунулось на декілька років вперед.

Читайте також: Рашисти "обвішали" Т-62 динамічним захистом замість "мангалів", але до "серії" ще далеко