xcounter
#

Словаччина похвалилась новою колісною САУ, але першим покупцем будуть не ЗСУ

9380
Словацька колісна САУ Eve, фото - Konstrukta Defense
Словацька колісна САУ Eve, фото - Konstrukta Defense

Поле бою в Україні проти рашистів в буквальному сенсі формує майбутнє світового ринку зброї

"Інститут Центральної Європи" повідомляє, що уряд Малайзії має намір у найближчий час закупити в Словаччині від 16 до 19 колісних самохідних артустановок Eve калібру 155 мм. Це буде перший контракт на САУ цього типу, і другий експортний контракт на артсистеми словацького виробництва після контракту на вісім САУ Zuzana 2 для Збройних Сил України, пише польський портал Defence24.

Розробником САУ Eve є словацька Konstrukta Defense, перша презентація відбулась ще в 2015 році, але досі експортних покупців на неї не було. Ця САУ може розміщуватись і на шасі 6х6, і на шасі 8х8. Заявлена скорострільність – 5 пострілів на хвилину, мінімальний боєкомплект – 12 пострілів. Заявлена дальність стрільби – від 41 км до 50 км, залежно від типу використовуваного боєприпасу. Екіпаж – 3 особи, який розміщується в броньованій кабіні, котра захищає від уламків та куль калібру 7,62 мм.

Читайте також: Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше
Словацька колісна САУ Eve, фото - Konstrukta Defense

Зараз усі оборонно-промислові потужності Європи або виконують замовлення ЗСУ, або виконують замовлення країн НАТО, зумовлені досвідом війни РФ проти України. Тому на перший погляд "екзотичне" поєднання – Малайзія замовляє перспективну САУ в Словаччині – виглядає насправді цілком закономірно.

Окремо варто підкреслити – значення колісних САУ на полі бою сучасної війни стало настільки очевидним для військових усіх країн світу, що навіть далека та острівна Малайзія вирішила придбати такий тип зброї. Бо армія Малайзії досі не мала самохідних артустановок, вся її артилерія – буксирована, 106 гаубиць калібру 105 мм та 22 гаубиці калібру 155 мм.

Це саме той випадок, коли ми можемо стверджувати - поле бою в Україні проти рашистів в буквальному сенсі формує майбутнє світового ринку зброї.

Словацька колісна САУ Eve, фото - Konstrukta Defense
Читайте також: Україна може закупити "гібрид" PzH 2000 та бронемашини Boxer: скільки САУ отримаємо за 216 млн євро